Aktuális Hírek Jogszabályok, rendeletek Kiemelt hírek Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Svédországban is kötelező lesz a tehergépjárműveken a téli gumiabroncs

Svédországban a december 1-től március 31-ig terjedő időszakban mind a belföldi, mind a külföldi teherautókat, valamint pótkocsijaikat és félpótkocsijaikat, minden tengelyen fel kell szerelni téli gumiabroncsokkal.

Illusztráció –  MTI Fotó: Sóki Tamás

Svédországban december 1-től március 31-ig téli gumiabroncsokat kell felszerelni az összes hazai és külföldi járműre. Amint azt a Német Szállítmányozási és Logisztikai Szövetség (DSLV) jelentette, Svédországban ez a rendelet minden teherautóra és pótkocsira, valamint félpótkocsira vonatkozik – súlytól és jóváhagyási országtól függetlenül. Október 1. és április 15. között Svédországban megengedett a szöges abroncsok használata is.

A 3,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek és pótkocsik téli gumiabroncsain az Alpesi hegycsúcs / Hópehely (3PMSF) jelölésnek, vagy a Professional Off Road (POR) szimbólumnak, illetve ezek kombinációinak kell láthatónak lenni. Az első és a megható tengely kivételével minden egyéb tengelyen, a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművekre vagy a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű pótkocsikra szerelt abroncsokon az M + S, MS, M & S vagy “Mud and Snow” (sár és hó) jelölésnek kell szerepelni.

Ezenkívül a fenti jelölések az első és hajtótengelyeken is használhatók olyan járműveken, amelyek teljes tömege meghaladja a 3500 kg-ot, feltéve, hogy a gumiabroncsokat kifejezetten téli vezetésre tervezték.

A Svéd Közlekedési Ügynökség általános tanácsa szerint a hóláncokat vagy a homokszórókat egyenértékű felszerelésnek kell tekinteni a járműveken. Azt is leírja, hogy mit ért téli közúti körülményeken: “A téli közúti szabályokat akkor kell alkalmazni, ha az út egy részén hó, jég, hóolvadás (latyak) vagy fagy van.”

A 3,5 tonnát meghaladó teherautók összes gumiabroncsának profilja legalább 5 mm, a pótkocsik és félpótkocsik minimális futófelületének mélységének legalább 1,6 mm-nek kell lenni.

hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 245 alkalommal tekintették meg.)