Útdíj

Magyarországon 2013 július 1.-től a korábbi idő arányos útdíj helyett a megtett távolság után kell fizetni az útdíjat minden 3,5t feletti tehergépjárműnek.

<< hirdetés >>

<< hirdetés >>

Útdíjjal, E-útdíjjal kapcsolatos fontos linkek:

A díjköteles útszakaszok áttekintő térképét az alábbi képre kattintva lehet elérni.

utdij_map_mini

A díjköteles útszakaszok teljes jegyzéke >>

A díjfizetési kötelezettség a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. A megtett úttal arányos díjfizetés mértéke függ a használt úttípustól (autópálya, autóút vagy főút), a gépjármű kategóriájától (J2, J3, J4) és környezetvédelmi besorolásától is.

utdij-kat03Az e-útdíj és e-matrica rendszereket egyaránt érintő szabálymódosítások léptek életbe 2019 elején a hazai díjköteles úthálózat használatára vonatkozóan.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu
 
Új díjfizetős útszakaszok

2019. január 1-jén több új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza az eddigi 1356 km-ről közel 1380 km-re, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben pedig 6880 km-ről 6914 km-re nő (az elemi szakaszok száma utóbbi esetben az eddigi 2462-ről 2474-re változik). Az alábbi táblázat tartalmazza az új díjfizetős szakaszokat.

Út megnevezése Út hossza (km) Díjfizetős
az e-útdíj rendszerben
Díjfizetős
az e-matrica rendszerben
M4 gyorsforgalmi út (M0-Cegléd és Cegléd – Abony közötti szakasz) 8,2 IGEN NEM
M25 autóút északi ütem 4,0 IGEN NEM
M35 autópálya (481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti szakasz) 18,7 IGEN IGEN
M4 autópálya (Berettyóújfalu – 47. sz. főút) 3,7 IGEN IGEN
471. sz. főút (Hajdúsámson elkerülő) 8,6 IGEN NEM
445. sz. főút (M5 és 5. sz. főút között) 3,4 IGEN NEM

A díjfizetős szakaszok teljes listáját az e-útdíj rendszerben a 25/2013. (V.31.) NFM rendelet 1. számú melléklete, az e-matrica rendszerben a 37/2007. (III.26.) GKM rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. 

Terelőút mentességének megszűnése

A 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszert érintő fontos változás, hogy 2018. december 25-től megszűnik a terelőútként kijelölt díjköteles útszakaszok díjmentessége.

A díjköteles útszakasz terelőútként történő kijelölése a 2018 végéig érvényes szabályozás szerint automatikus díjmentesítéssel jár. Az eddigi jogszabály nem tett kivételt az alkalmi terelés és a fix terelés között sem, illetve annak figyelembevételére sem volt mód, ha valaki eleve a terelőútként kijelölt útvonalon közlekedett volna.

Tekintettel arra, hogy ez utóbbi esetben a díjmentesítés az érintett járművekre vonatkozóan nem indokolt, az új szabályozás megszünteti ezt a lehetőséget. Ezzel párhuzamosan arról rendelkezik, hogy alkalmi (31 napnál nem hosszabb) terelésnél a terelőúton közlekedő teherjárművek akkor is mentesüljenek a bírság kiszabása alól, ha útdíjfizetési kötelezettségüknek az adott szakasz tekintetében nem tettek eleget (tehát nem vásároltak viszonylati jegyet vagy fedélzeti eszköz használata esetén nem rendelkeznek elegendő egyenleggel).

Az ezzel kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben változatlan marad, vagyis az autósoknak továbbra sem kell útdíjat fizetni azoknak az egyébként díjköteles útszakaszoknak a használatáért, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelölt ki.

<< Hirdetés >><< Hirdetés >>

Szigorodik a környezetvédelmi kategória besorolás

Szintén az e-útdíj rendszert érintő fontos szabálymódosítás, hogy 2019. január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába az eddigiekkel ellentétben már csak az EURO V vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek. A szabálymódosítás indoka a „szennyező fizet elv” nagyobb mértékű érvényre juttatása és az elmúlt években a motorokat érintő autóipari fejlesztések figyelembevétele.

A 3,5 tonna feletti teherjárművek környezetvédelmi kategóriájának új besorolása:

  • A kategória: legalább EURO V besorolású motorral felszerelt gépjárművek
  • B kategória: EURO II, EURO III és EURO IV besorolású motorral felszerelt gépjárművek
  • C kategória: EURO I és rosszabb besorolású motorral felszerelt gépjárművek

A kategóriák szerinti differenciálás tényezők az útdíj mértékének meghatározásához:

Környezetvédelmi kategória J2-J3 díjkategória J4 díjkategória
A kategória 0,85 0,85
B kategória 1,0 1,0
C kategória 1,15 1,2

Az útdíj mértéke kilométerenként 2019. január 1-től a fenti környezetvédelmi besorolásokat és a differenciáló tényezőket figyelembe véve (bruttó):

Környezetvédelmi

osztály

J2 J3 J4
Gyorsforgalmi út Főút Gyorsforgalmi út Főút Gyorsforgalmi út Főút
A 47,12 Ft 20,04 Ft 66,11 Ft 34,71 Ft 102,34 Ft 63,84 Ft
B 55,44 Ft 23,58 Ft 77,78 Ft 40,83 Ft 120,40 Ft 75,10 Ft
C 63,76 Ft 27,12 Ft 89,45 Ft 46,95 Ft 144,48 Ft 90,12 Ft

A járműszerelvényekre vonatkozó szabályváltozások

Több ponton módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben.

Lényeges újdonság, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

A leírtakkal összhangban némileg módosul a díjrendelet azon része, amely a pótdíj és a pótdíjkülönbözet mértékét szabályozza.

A pótdíj mértéke 2019. január 1-től: 

Díjkategória Alap pótdíj
(60 napon belül megfizetve)
Emelt pótdíj
(60 napon túl fizetve)
D1M 7500 Ft 30 000 Ft
D1 / D2 14 875 Ft 59 500 Ft
B2 66 925 Ft 267 700 Ft

A pótdíjkülönbözet mértéke 2019. január 1-től:

Megváltott
díjkategória
Irányadó
díjkategória
Pótdíjkülönbözet
60 napon belül megfizetve)
Pótdíjkülönbözet
(60 napon túl megfizetve)
D1 D2 7500 Ft 30 000 Ft
D2 D2 + U 7500 Ft 30 000 Ft
B2 B2 + U 7500 Ft 30 000 Ft
D1 / D2 / U B2 52 050 Ft 208 200 Ft

Forrás: NÚSZ Zrt.

Hogyan lehet útdíjbevallást tenni az új rendszerben?

A HU-GO rendszerben kétféle módon lehet útdíjbevallást tenni:

(1)   Fedélzeti eszközzel (bevallási közreműködő segítségével)

(2)   Előre megváltott viszonylati jeggyel

Fontos tudnivaló, hogy az útdíjszolgáltatónál (ÁAK) történő regisztráció nélkül csak a második esetben lehet úthasználati jogosultságot váltani. Regisztrálni a HU-GO rendszer ügyfélszolgálati portálján (www.hu-go.hu) és az arra kijelölt értékesítési pontokon.

hugo-logo

1. Fedélzeti eszköz (bevallási közreműködő)

Azok számára, akik gyakran használják a hazai díjköteles útszakaszokat, kényelmes megoldást jelenthet a jellemzően flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az úgynevezett bevallási közreműködők által biztosított fedélzeti eszközzel történő bevallási módszer. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az útdíjszolgáltatónál (ÁAK), és szerződést kössön egy bevallási közreműködővel.

A felhasználók előre történő fizetéssel (prepaid) egyenlíthetik ki tartozásukat, ami azt jelenti, hogy a regisztráció során létrehozott (és az útdíjszolgáltatónál, vagyis az ÁAK-nál vezetett) folyószámlát előre fel kell tölteniük. Ennek egyenlege biztosít ugyanis fedezetet a díjköteles utak használatához.

2. Előre megváltott viszonylati jegy

Az úthasználóknak a HU-GO rendszer interneten elérhető ügyfélszolgálati felületén (a hamarosan induló www.hu-go.hu oldalon) vagy az országban létesítendő értékesítési pontokon (ügyfélszolgálatok, viszonteladók) elhelyezett termináloknál (kioszkok) lehetősége lesz előre megtervezni az útvonalát. Ehhez a kezdő és végpontok (valamint maximum négy érintési pont) térképes kijelölése mellett a járműre vonatkozó legfontosabb adatok megadására van szükség (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, legnagyobb megengedett össztömeg, kamionstop nyilatkozat, gépjármű magassága). 

A viszonylati jegyet mindenképpen a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni (maximum 30 nappal korábban szerezhető be). Az elővételben megvásárolt viszonylati jegy 2 naptári napig, közvetlenül a díjköteles szakaszok igénybevétele előtt megvásárolt viszonylati jegy pedig a következő naptári nap végéig lesz érvényes, és mindkét esetben kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot. 

Ez a szolgáltatás azoknak előnyös, akik nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánják használni a magyarországi díjköteles útszakaszokat.

Ügyfélszolgálatok és értékesítési pontok

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. összesen 20 ügyfélszolgálati irodában várja majd ügyfeleit a HU-GO rendszerrel kapcsolatos ügyintézés és értékesítés céljából. Emellett az ÁAK Hegyeshalom és Rajka közelében 3 saját értékesítő pontot is nyit (fizetési módok: forint és euro, bankkártya, szerződött partnerek üzemanyagkártyái).

Utólagos fizetésre egyenlőre az üzemanyagkártya kibocsátók adnak lehetőséget. Üzemanyagkártyával a legtöbb benzinkúton is fel lehet tölteni az elektronikus útdíj egyenleget, amelynek összegét később az üzemanyagkártya kibocsájtójának kell megfizetni. Ebben az esetben a benzinkúton a gépjárműhöz rendelet üzemanyagkártyára, valamint a HU-GO rendszerben a gépjárműhöz rendelt folyószámla számára van szükség.

A felsoroltakon kívül a cég kiterjedt, közel 1700 értékesítőhellyel rendelkező, határállomásokat is lefedő viszonteladói hálózatot épít ki az ország teljes területén. Ezek egy részénél a viszonylati jegyek vásárlásán kívül a hazai bevallási közreműködők fedélzeti eszközeinek beszerzésére is lehetőség lesz.

Viszonylati jegyet a HU-GO ügyfélszolgálati portálján, a www.hu-go.hu oldalon akár regisztráció nélkül is lehet vásárolni.

Az autóbuszok (B2) és a D1-es kategóriába tartozó járművek továbbra is az e-matricás rendszerben vásárolhatnak úthasználati jogosultságot.

Autópálya Matrica Vásárlás

Magyarországi autópálya matricáját kényelmesen megvásárolhatja!

Ön néhány perc alatt megvásárolhatja a kiválasztott autópálya matricát.

Vásárláshoz nem kötelező regisztrálnia magát!

pályamatrica vásárlás

(Ezt a cikket 18076 alkalommal tekintették meg.)