AETR Aktuális Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek Kiemelt hírek Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Olaszországban nem büntethetnek visszamenőleg a 45 órás pihenőidő miatt

A 45 órás pihenőidőt Olaszországban sem tölthetik a teherautó-sofőrök a kabinban. Ezt a tilalmat a 2006. évi 561 EU rendelet szabályozza, amelyet az Európai Bíróság 2017 decemberében  megismételt. 

Az olaszországi rendeletek közvetlenül alkalmazandók az átültetési törvény elfogadása nélkül. Az olasz Belügyminisztérium 2018. április 30-án bocsátotta ki a vonatkozó törvényt, amelynek célja az ellenőrzés folyamatának teljes meghatározása és a szankciók alkalmazásának tisztázása a fent említett tilalom megsértése esetén. Az elkövetőkre a bizonyító dokumentumok gyűjtése mellett a maximális büntetési határértéket 1.701 euróban határozták meg. Ha a jogsértést 22:00 és 7 óra között követik elkövetik el (az eljárás megegyezik a CdS által megállapított sebességkorlátozások 20% feletti meghaladásával) „a bírság összege a büntetés egyharmadával nő, a CdS 195. cikke (2a) bekezdése alapján.

A közúti szabályok általános rendelkezéseinek megfelelően kiterjesztették az utastérben töltött pihenőidővel kapcsolatos visszaélések büntetésének 30%-os enyhítését arra az esetre, amennyiben a büntetést közvetlenül a vizsgáló, ellenőrző szervnek fizetik meg. Azt is meg kell jegyezni, hogy a szankció Olaszországban a járművezető felelőssége, ellentétben a Francia gyakorlattal, ahol a bírságot a szállítmányozó társaságra (mint munkáltatóra) terhelik. 

Bírság csak az ellenőrzéskor fennálló cselekményre szabható ki

Az Európai Bizottság hivatalos nyilatkozata alapján, amely április végén kimondta, hogy a sofőr csak akkor bírságolható, ha az ellenőrzés alatt épp a kabinban tölti a 45 órás pihenőjét. A Bizottság arra is rámutatott, hogy nem várható el, hogy a rendőrség ellenőrizze, hogy a járművezetők hol töltötték a pihenőidőt az előző 28 napban (ahogy Franciaországban tették). Az sem várható el, hogy a járművezetők megőrizzék a motelben, vendégházban vagy hasonlóban eltöltött éjszakákra vonatkozó nyugtákat vagy egyéb igazoló dokumentumokat, így ha valakire ez alapján szabtak ki bírságot, kérheti a visszatérítését.

hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 1292 alkalommal tekintették meg.)