Szlovéniában az autópálya-pihenőknél a nehézgépjárművek maximum 25 óráig parkolhatnak

A szlovén autópálya kezelő (DARS) a következő hetekben a nehézgépjárművek maximum 25 órás parkolását elrendelő táblákkal szereli fel az autópálya-pihenőket.

A szlovén autópálya kezelő (DARS) a következő hetekben a nehézgépjárművek maximum 25 órás parkolását elrendelő táblákkal szereli fel az autópálya-pihenőket. A 3500 kg feletti autóbuszok és teherautók maximum 25 óráig parkolhatnak a kijelölt parkolóhelyeken. Ezen időszak után a járművezetőknek ki kell vinniük őket a pihenőhelyről.

Forrás: DARS

„Szeretnénk megadni a busz- és teherautó-vezetőknek azt a pihenést, amelyre szükségük van szakmájuk biztonságos és egészséges gyakorlásához. Az autópálya-pihenőknél korlátozott a parkolóhelyek száma, ezért ne foglalják el őket feleslegesen.” – írta közleményében a DARS.

Az új KRESZ törvény szabályozza a gépjárművek parkolását az autópályák és gyorsforgalmi úti pihenőknél is.

  • A 3500 kg-nál nagyobb megengedett össztömegű autóbuszok és tehergépjárművek a kijelölt parkolóhelyeken legfeljebb 25 óráig parkolhatnak. Ha a tehergépjárművek forgalmát 25 órán túli tilalom vagy tiltás korlátozza vagy tiltja, a parkolás a tehergépjárművek forgalom korlátozása vagy tilalma idejére megengedett.
    Szabálysértésért 300 euró, jogi személy esetén 1000 euró, felelős személy esetén 300 euró pénzbírságot írnak elő.
  • A járművezető a szélvédő belső oldalán jól láthatóan jelöli a parkolás kezdetének időpontját és dátumát (például: 2021.11.17., 17.18., 25.11.). A szabálysértésért 150 euró pénzbírságot szabnak ki.

A parkolásra vonatkozó rendelkezések felügyeletét az útdíjellenőrök látják el.

Forrás: DARS

Az útdíjellenőrök a napokban tájékoztató lapot osztanak a nehézgépjárművek vezetőinek. Ezzel figyelmeztetnek a parkolási időre, az autópálya-pihenőknél a parkolási időkorlátot elrendelő táblákkal, valamint már bírságolnak is.

Forrás: DARS

(Ezt a cikket 654 alkalommal tekintették meg.)