A külföldön elkövetett közlekedési jogsértések szankcionálását segítené egy készülő törvény

Az uniós tagállamok hatóságai közötti információcsere segítené a külföldön elkövetett közlekedési jogsértések szankcionálását egy készülő törvénytervezet szerint.

A kormany.hu oldalon közzétett tervezet értelmében az EU-országok együttműködése lehetővé tenné a vétkes járművezetők azonosítását és a jogsértések miatti bírságok behajtását.

„A közúti közlekedésbiztonságot veszélyeztető közlekedési jogsértések jogkövetkezményei határon átnyúló végrehajtásának elősegítéséről szóló regionális megállapodás kihirdetéséről szóló törvény” tervezetével kapcsolatban a Belügyminisztérium az MTI megkeresésére közölte: a 2011-es magyar EU-elnökség eredményeként fogadták el a közúti közlekedésbiztonságot veszélyeztető jogsértésekkel összefüggő információk határokon átnyúló cseréjének segítéséről szóló irányelvet.

Ennek alapján a tagállamoknak 2013 novemberéig meg kell teremteniük nyolc, a közlekedés biztonságát kiemelten veszélyeztető jogellenes cselekmény miatt indított eljárásokban a hatóságok közötti elektronikus információcsere feltételeit.

A nyolc kiemelt tényállás: sebességhatár túllépése, a biztonsági öv használatának mellőzése, forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzésénél való megállás elmulasztása, ittas járművezetés, kábítószer hatása alatti járművezetés, bukósisak viselésének elmulasztása, tiltott sávban közlekedés, mobiltelefon vagy más kommunikációs eszköz jogellenes használata vezetés közben.

Közölték, a törvénytervezettel egyúttal ratifikálják a regionális megállapodást is. A megállapodást előreláthatón október 11-én írja alá Magyarország, Ausztria, Bulgária és Horvátország.

Horvátország 2013. július 1-jén válhat az unió tagjává.

A regionális megállapodás az irányelv szerinti nyolc tényálláson kívül bővíti majd az együttműködési kötelezettséget azokkal az eljárásokkal, amelyek „a hatóságokkal való együttműködés megtagadása” miatt indulnak.

Új elem az irányelvhez képest a megállapodásban az is, hogy az online keresés lehetőségén kívül a gépjármű-nyilvántartásokban további segítségnyújtást ír elő a gépjárművezető azonosítására.

A megállapodás főszabályként postai kézbesítést ír elő az eljárás alá vontak részére, de ennek sikertelensége vagy aránytalan nehézsége esetén lehetővé teszi a központi hatóságok közötti kommunikációt a kézbesítés megkönnyítéséért. Emellett rögzíti a bírságbehajtás kötelezettségét a közigazgatási eljárásban kiszabott bírságokra is, valamint további, a végrehajtás gyakorlati kivitelezését megkönnyítő szabályokat tartalmaz – olvasható a tájékoztatóban.

Forrás: MTI  (bBB bki blz)
.

(Ezt a cikket 398 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?