November 1-től több országban is kötelező a téli gumi és hólánc használata!

Több Európai országban november 1-től kötelező a téli gumik és a hólánc használata. Többek között Ausztriában, Romániában, Svájcban, Németországban, Csehországban, Litvániában és Olaszország egyes tartományaiban kötelező a téli gumi az egyes járműkategóriákban. A hóláncot általában a táblával jelzett szakaszokon kell felhelyezni, azonban meglétét máshol is ellenőrizhetik.

Mivel az Uniós szabályozás e tekintetben sem egységes, így utazás előtt mindenki tájékozódjon az érintett országok helyi előírásairól! Jó kiinduló pont a holanc.info „Hólánc és téligumi előírások Európában” című oldala, de az itt található információk nem tekinthetők hivatalosnak. Megbízható információt az Autóklubok, a külügyminisztérium és az országok nagykövetségei adnak.

Mivel egyes területeken a hólánc használatát a téli körülményektől teszik függővé, ezért indulás előtt célszerű az időjárásról is tájékozódni (pl.: köpönyeg.hu) és a hóláncot bekészíteni.

Európában több olyan ország is van (pl. hazánk is), ahol nem kötelező a téli gumi, de a nem megfelelő műszaki állapotú autóval való baleset okozásánál a büntetés súlyosabb megítélésű. Általában ezekben az országokban is a táblával jelzett útszakaszokon, illetve havas útviszonyok esetén kötelező a hólánc alkalmazása.

Arra is figyeljünk, hogy vannak olyan országok mint pl.: Luxemburg, ahol tilos a vegyes gumik használata (vagyis elöl téli, hátul nyári, illetve fordítva). Mivel a különböző abroncsok miatt az autó hátulja és eleje különbözőképpen viselkedik, így hirtelen fékezéskor és kanyarban a jármű irányíthatatlanná válhat és könnyen kisodródhat. Az ilyen megoldás különösen veszélyes, és semmiképpen sem elfogadható! Sajnos még csak kevés országban büntetnek érte.

A következő fontos dátum november 15. és december 1., amikortól újabb országokban szabad csak téli gumival és a hóláncot készenlétben tartva közlekedni.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!
.

 

(Ezt a cikket 664 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?