Teljessé vált a horvát autópálya-hálózat az Isztriai-félszigeten

Teljessé vált a kétszer kétsávos autópálya-hálózat az Isztriai-félszigeten, miután szombaton átadták az eddig még hiányzó, 18 kilométeres szakaszt – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az Isztriai Y autópálya

    Az A8-as, vagy más néven „ipszilon” autópálya kanfanari elágazójától Rogoviciig tartó szakaszt 72 millió euróért építette meg a sztrádát koncessziós formában üzemeltető Bina-Istra társaság. A Pula és Umag közötti szakasszal együtt az elmúlt években a félszigeten összesen 100 kilométernyi kétszer kétsávos autópályát építettek ki, amely a sztráda két végpontján még 10 kilométernyi bekötőúttal is kiegészül.

A 326 millió eurós beruházással elkészült teljes úthálózat szombati avatóján Jadranka Kosor miniszterelnök azt mondta: az Isztria egészének gazdasági fejlődésére nézve nagy jelentőségű a beruházás. Hozzátette, hogy az állam ebben az évben mintegy 4 milliárd kunát (nagyjából 160 milliárd forintot) fordított utak és autópályák építésére.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a Horvátországba utazó turisták 90 százaléka autóval érkezik, ezért is fontosak az infrastrukturális beruházások. Ivan Jakovcic, Isztria megye vezetője ehhez hozzátette, hogy a helyiek életminőségét és a turizmus versenyképességét is növeli a sztráda, amelynek jóvoltából két óra alatt elérhető Ausztria, 40 perc alatt Olaszország és fél óra alatt Szlovénia.

Forrás: MTI  (blb \ ksy)
.

(Ezt a cikket 263 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?