Az év elején kezdtem el írni a lézerblokkolók (traffipaxblokkolók) ügyéről, ugyanis egy békéscsabai autós ellen büntetőeljárást indítottak, amiért ilyen eszközt használt. Az ügyben már meg volt az első tárgyalás, de még ítélet nem született.

Forrás: www.powertuning.hu

Az eset után nem olyan sokkal az LMP néhány lépviselője törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely teljesen tiltotta volna a blokkolók használatát. A törvénymódosítás szerint:

“A gépjárműben a gépjármű sebességét mérő készüléket jelző vagy zavaró technikai eszköz – így különösen radar- és lézerdetektor, lézerblokkoló – nem működtethető, és csak működtetésre alkalmatlan módon, a gépjármű csomagterében, lezárt dobozban tárolható vagy szállítható.”

A képviselők a módosító javaslat indokolásában azt írták, hogy “a törvényjavaslat a sebességmérő befolyásolására és jelzésére alkalmas, a gépjárművekre szerelhető eszközök (köztük a lézerdetektorok és a lézerblokkolók) használata és gépjárműben történő szállítása törvényi tilalmának kimondását, valamint e szabálysértéseknek az üzembentartói felelősség körébe utalását kezdeményezi. Ezeknek a kereskedelmi forgalomban ma legálisan hozzáférhető és legálisan alkalmazható eszközöknek az egyetlen lehetséges felhasználási módja a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó, másokkal szemben a törvény teljes szigorával alkalmazott és a közlekedésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú szabályoknak az elkerülése. Nyugat-Európa szinte minden országában tiltott ezek használata, a sebességtúllépőkkel szemben a magyarhoz hasonló, kimentést nem tűrő felelősséget érvényesítő közlekedésbiztonsági szabályozást alkalmazó országokban (mint Ausztria vagy Franciaország) pedig elképzelhetetlen azok legális használata.”

Ma néztem utána, hogy hol tart ez a javaslat, mert az elfogadását még nem vettem észre a megváltoztatni kívánt jogszabályban. Igaz, hogy korábban is utánanézhettem volna, de valahogy most jutott eszembe. A törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés jegyzője elutasította, mégpedig a bizottsági ülésen elmondott indokok alapján (bizottsági jegyzőkönyvből idézve):

“SCHVÁB ZOLTÁN helyettes államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium): Közlekedésszabályozási megfontolások miatt az eszköz birtoklásának a tilalma jelenleg nincs jogszabályban elrendelve, és a KRESZ szabályai között ilyen eszközbirtoklási tilalom nem is rendelhető el, épp ezért a javaslat szerinti szabályozás önmagával sem koherens, a közúti közlekedésről szóló törvény szabályozási elvei közé egyáltalán nem illeszthető be, és így nem lehet alkalmas a szabályozási megoldás a célzott joghatás kiváltására, illetve kodifikációs szempontból is hibás, hiszen 21/c. pontot a közúti közlekedési törvény már tartalmaz.

A bizottság 8 igen szavazattal a tárgysorozatba-vételt nem támogatta, így a törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés nem tárgyalta meg, az nem került elfogadásra. Tehát a blokkolók használata jogszabályilag nem tiltott.

Szerző: Keserű Imre

Forrás: JogIQ blog, Közzétéve: 2011. augusztus 4. csütörtök 14:30
.

(Ezt a cikket 270 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?