A rendőrség rendre figyelmezteti az autótulajdonosokat, hogy értékeket ne hagyjanak a parkoló járművükben. Ennek ellenére sajnos a kánikulai melegben több, a rendőrségi ajánlásokat figyelembe nem vevő autótulajdonos tapasztalhatta meg mulasztásának forintokban is mérhető káros következményeit.

Augusztus 19-én a délelőtti órákban a Miskolc, Újgyőri főtéren nyitott állapotban parkoló tehergépjármű utasteréből eltulajdonítottak egy táskát, a benne lévő személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, tb kártyával és néhány száz forintnyi készpénzzel. A bűncselekménnyel mindössze másfél ezer forintnyi kárt, az utánajárással azonban jóval nagyobb bosszúságot okoztak a könnyelmű tulajdonosnak.

Ugyanaznap a Miskolc József utca és Kőporos út kereszteződésében parkoló és rakodást végző tehergépjárműből az utastérben elhelyezett válltáskát próbálták meg eltulajdonítani a benne lévő személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel. Lopási kár nem keletkezett, ugyanis a még időben érkező sértett a cselekményt észlelve üldözőbe vette az elkövetőt, és a táskát sikerült is tőle visszaszereznie.

Augusztus 22-én egy miskolci hipermarket parkolójában nyitott állapotban parkoló gépkocsiból eltulajdonítottak egy táskát, személyi igazolványt, adókártyát, nagyobb összegű készpénzt, illetve étkezési utalványt, valamint mobiltelefont és egyéb személyes tárgyakat.

Szintén a napokban a Miskolc – Vászonfehéritő utcán lezárt állapotban parkoló gépkocsiból ablakbetörés módszerével eltulajdonítottak horgászfelszerelési eszközöket mintegy kétszázezer forintnyi értékben.

A fenti ügyekben a rendőrség lopás, illetve okirattal való visszaélés miatt indított büntetőeljárást.

 

Figyeljünk értékeinkre a hőségben is! – Ajánlások a gépjárműfeltörések és lopások megelőzése érdekében:

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt jól zárja le, amikor kiszállt autójából, vagy ha bármilyen rövid időre is távozik. Az indítókulcsot mindig tartsa magánál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékesnek tűnő vagyontárgy, csomag, műszaki cikk, vagy korábban vásárolt egyéb termék.

A rendőrségi tapasztalatok szerint a gépkocsiban látható helyen hagyott csomag, ruházat, vagy egyéb tárgy akkor is felhívhatja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt a tettes nem tudja. Az ablakbetöréssel történő lopáshoz elegendő lehet pár másodperc is!

Amennyiben lehetősége van rá, parkoljon kijelölt parkolóban, és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához. Az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakolt a kocsijába, ne menjen vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművét. Elindulás előtt vizsgálja meg a járműve zárszerkezetét, az ablakokat és azok tömítését, mert azok sérülése feltörésre vagy annak kísérletére utalhat.

Alkalmazzon minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsiján, melyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)