Hírek Jogszabályok, rendeletek

Módosulhat a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény

A gépjármű vásárlója kaphasson információt a gépjármű nyilvántartásból arra, hogy a megvenni kívánt járművön van-e forgalmazási korlátozás – a két fideszes képviselő javaslatát 22 igenlő és 2 szocialista ellenszavazattal tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak tartotta hétfőn a parlament gazdasági és informatikai bizottsága.

A bizottság nem vette tárgysorozatba Hegedüs Lorántné (Jobbik) határozati javaslatát, amely kölcsönösségi alapon tenné lehetővé a magyar földvásárlást, illetve nem vásárolhatna külföldi földet Magyarországon, amíg a hazájában vagy másutt ingatlannal kapcsolatos szándékos bűncselekmény miatt eljárás folyik ellene.

Rogán Antal, a bizottság elnöke utalt arra, hogy a gépjármű nyilvántartásról konzultálnak az autós érdekképviseletekkel, és vélhetően kiegészítik a módosító javaslatot a kilométeróra visszaállításának szankcionálásával.
A fémek begyűjtésével és értékesítésével kapcsolatos, 2009-ben hozott törvényt Gruber Attila (Fidesz) és Korondi Miklós (Jobbik) is módosítani akarja. Gruber Attila azt szeretné elérni, hogy az autóbontók kerüljenek ki a törvény hatálya alól. Ezt a bizottság támogatta, tárgysorozatba vette és általános vitára küldte.

Korondi Miklós hosszabb módosítása a lomtalanításkor begyűjtött fémet is regisztrálná, és ha magánszemély adna le fémet a kereskedőnél, akkor kötelező lenne lefénymásolni a személyi igazolványát. Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a célt támogatta, de a megfogalmazásokkal csak részben értett egyet. A bizottság négy jobbikos igen szavazattal és 20 tartózkodással nem vette tárgysorozatba a javaslatot, de Rogán Antal jelezte, hogy a két javaslat – a tárca közreműködésével – összeegyeztethető.

A magyarországi ingatlanvagyon védelméről szóló határozati javaslatot a kormány képviselője azért nem támogatta, mivel az EU meghosszabbította a termőföld moratóriumot, így ha a kölcsönösség alapjára helyeznék a vásárlást, akkor Magyarország rosszabbul járhatna. A nem uniós polgárok pedig csak engedéllyel szerezhetnek ingatlant ma is. Az előterjesztő azt állította a vitában, hogy a magyarországi ingatlan befektetések 95 százaléka izraeli kezekben van, és kiemelte az óbudai Álomsziget befektetőjét, aki ellen hazájában büntető eljárás folyik.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 219 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .