A JogIQ blog nemrég írt arról, hogy miért lehet bűncselekmény a lézerblokkoló használata. A bejegyzésben olvasható, hogy egy békéscsabai autós ellen indított büntetőeljárást a Békéscsabai Rendőrkapitányság, mivel az autós a lézerblokkoló használatával a rendőrség által üzemeltetett traffipax működését blokkolóval megakadályozta.

Az autós ezen cselekményét a Büntető Törvénykönyv (Btk.) bünteti, mégpedig a “Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény” név alatt – legalábbis a békéscsabai rendőrkapitány szerint. A kapitány azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy a rendőrség által üzemeltetett traffipax berendezés egy számítástechnikai rendszer segítségével üzemel, és ha valaki e berendezés működését akadályozza, akkor elköveti korábban említett bűncselekményt. A büntetőeljárás megindítása után az eljárásban tanúkat hallgattak meg, szakértőt rendeltek ki. Az ügyészség vádat emelt az autós ellen, így az ügy jelenleg az illetékes bíróság előtt van, de ítélet még nem született.

Jelenleg traffipax blokkoló és traffipax előjelző készülék birtoklása és használata nem illegális, mivel ezen eszközök néhány éve kivételre kerültek a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök köréből. A rendőrkapitány szerint egységes szabályozás kellene, mivel jelenleg ezen eszközök birtoklásának és használatának szabályozásában jogi bizonytalanság van, ezt ki kell küszöbölni. A rendőrkapitány véleményét itt lehet meghallgatni:

Úgy néz ki, hogy a lézerdetektorok, és lézerblokkolók jogi bizonytalansága hamarosan a múlté lehet, hiszen az LMP országgyűlési képviselői törvénymódosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a lézerblokkolók és lézerdetektorok tilalmával kapcsolatosan. A módosító javaslat az 1988. évi I. törvényt módosítaná, mégpedig a következőképpen:

21/C . § A gépjárműben a gépjármű sebességét mérő készüléket jelző vagy zavaró technikai eszköz – így különösen radar- és lézerdetektor, lézerblokkoló – nem működtethető, és csak működtetésre alkalmatlan módon, a gépjármű csomagterében, lezárt dobozban tárolható vagy szállítható.

Amennyiben ez elfogadásra kerül, akkor a lézerblokkolók és lézerdetektorok kora Magyarországon lejárhat. A módosító javaslat indokolása szerint a törvényjavaslat a sebességmérő befolyásolására és jelzésére alkalmas, a gépjárművekre szerelhető eszközök (köztük a lézerdetektorok és a lézerblokkolók) használata és gépjárműben történő szállítása törvényi tilalmának kimondását, valamint e szabálysértéseknek az üzembentartói felelősség körébe utalását kezdeményezi. Ezeknek a kereskedelmi forgalomban ma legálisan hozzáférhető és legálisan alkalmazható eszközöknek az egyetlen lehetséges felhasználási módja a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó, másokkal szemben a törvény teljes szigorával alkalmazott és a közlekedésbiztonság szempontjából kulcsfontosságú szabályoknak az elkerülése.

Nyugat-Európa szinte minden országában tiltott ezek használata, a sebességtúllépőkkel szemben a magyarhoz hasonló, kimentést nem tűrő felelősséget érvényesítő közlekedésbiztonsági szabályozást alkalmazó országokban (mint Ausztria vagy Franciaország) pedig elképzelhetetlen azok legális használata. A törvényjavaslat elfogadásától egyben az állami és önkormányzati intézmények gépkocsiparkjának olcsóbb fenntartása is várható, hiszen sajnos arra is van példa, hogy szolgálati járműveket szerelnek fel ilyen, akár többszázezres értékű eszközökkel.

Forrás: JogIQ.com
.

(Ezt a cikket 268 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?