Donald Tusk szerint Európai szinten irreálisnak tűnik az ukrán fuvarozók engedélyrendszerének visszaállítása

Európai szinten irreálisnak tűnik az engedélyrendszerhez való visszatérés lehetősége.

Európai szinten irreálisnak tűnik az engedélyrendszerhez való visszatérés lehetősége. Operatív szempontból azonban az ukránokkal kötött megállapodások tekintetében sok könnyítést és biztosítékot lehet elérni a lengyel fuvarozók számára – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Forrás: Pixabay

A kormányülés utáni szerdai sajtótájékoztatón Donald Tusk többek között a lengyel-ukrán határon zajló tüntetésről is beszélt.

„Ez a tiltakozás vegyes volt. Voltak fuvarozók, sofőrök, de lengyel gazdák is. Siekierski miniszter gazdákkal folytatott beszélgetése után a tiltakozásnak ez a része megszűnt” – mondta a miniszterelnök, utalva arra, hogy a gazdák december 24-én felfüggesztették a tiltakozást.

Utalt a fuvarozók továbbra is tartó tiltakozására is. „Az ukrán fél több javaslatot is előterjesztett, de ez nem elég a lengyel sofőrök szempontjából” – ismerte el. – Az Európai Unióban érvényben lévő engedélyrendszert elődeink elfogadták és határozottan támogatták. Aztán kitört a háború, és egész Európa segíteni akart Ukrajnának, de most ez a helyzet árva lett. Az elődeink úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne hozzá” – kommentálta.

A probléma az, hogy európai szinten valószínűtlennek tűnik az engedély- vagy licencrendszer visszatérése. De más megoldásokat fogunk keresni. Európai szinten a rendeletek júniusig még hatályban vannak, amelyek e problémák egyik forrását jelentik. És nem hiszem, hogy júniusra bármi radikálisan változni fog európai szinten. De operatív szempontból az ukránokkal kötött megállapodások tekintetében sok könnyítést és biztosítékot lehet szerezni a lengyel fuvarozók számára – érvelt.

„Azért készülök a kijevi látogatásomra, hogy a Zelenszkij elnökkel való találkozásom során kiderüljön, mit kell elérni. Garantálhatom, hogy elég jól felismertem ezt a problémát. Logisztikai szinten, egy sáv feloldása csak a lengyel sofőrök számára, technikai szinten úgy tűnik, hogy ilyen ajánlatot kell hoznom Kijevből – jelentette ki a miniszterelnök.

„Arra fogom kérni a sofőröket, hogy ne zárják le ezt az átkelőt a háború miatt, mert a helyzet drámai. Kijelenthetem, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy megkönnyítsem a lengyel fuvarozó vállalatok életét és sorsát” – tette hozzá Donald Tusk.

Forrás: money.pl

(Ezt a cikket 43 alkalommal tekintették meg.)