Aktuális Érdekvédelem Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Külföld Logisztika Szállítmányozás Vezércikk

IRU főtitkár: az ellátási lánc működtetése elengedhetetlen a világjárvány leküzdéséhez

IRU főtitkár: az ellátási lánc működtetése elengedhetetlen a világjárvány leküzdéséhez, ezért az IRU felszólítja a kormányokat, hogy mozdítsák elő a közúti szállítási láncok és a mobilitási hálózatok mozgását!

Illusztráció – H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

Umberto de Pretto, az IRU főtitkára az európai kormányoknak és az Európai Bizottságnak megküldött intézkedési javaslatokhoz kapcsolódóan kijelentette: a közúti szállítás és mobilitás fenntartását elengedhetetlennek COVID-19 világjárvány megfékezéséhez. A főtitkár leszögezte: „ehhez meg kell védeni a közúti szállítás gerincét jelentő munkavállalókat, gépkocsivezetőket és vállalatokat, és az érintett területeken biztosítani kell a közlekedési kapcsolatok folyamatos nyitottságát, hogy az alapvető javak és az emberek is eljuthassanak bárhova.”

Az IRU az alábbi azonnali intézkedésekre tett javaslatot a Kormányoknak és az Európai Bizottságnak a közúti áruszállítás fenntartása érdekében:

Biztonság:

  • A vállalkozásoknak a legmagasabb szintű egészségügyi és biztonsági előírásokat kell bevezetniük az áruk be- és kirakodásakor (különösen a karanténnal érintett területeken), és az intézkedéseket okmányokkal kell igazolni
  • A vállalatoknak biztosítaniuk kell a járművek és a gépkocsivezetők mozgásának folyamatos nyomonkövethetőségét.
  • A kormányoknak/hatóságoknak közölniük kell a járművezetőkkel (vállalkozásokkal) a járművekre, járműmozgásra, a rakodásra és a rakományok kezelésére vonatkozó végrehajtási eljárásokat, szabályokat, különös tekintettel a karanténnal érintett területeken.
  • A kormányoknak és a hatóságoknak közzé kell tenniük az ellátási láncokra vonatkozó összehangolt intézkedéseket, az áruk továbbítására és az ehhez kapcsolódó emberek mozgására gyakorolt korlátozások enyhítése érdekében.

Gazdaság:

A kormányok

  • összehangoltan kell könnyítéseket tenniük a vezetési és pihenőidő szabályokra vonatkozóan, hogy biztosítsák a kritikus áruk (élelmiszer- és orvosi ellátás) hatékony logisztikáját, és lehetővé tegyék a járművezetők számára, hogy a lehető leggyorsabban elhagyhassák a kritikus területeket vagy a karanténzónákat, és mielőbb hazatérjenek.
  • függesszék fel a szállítást korlátozó szabályokat annak érdekében, hogy a kiszállítás a lehető legbiztonságosabb időben történjen, például éjszaka.
  • segítsék, hogy a hitelintézetek, lízingcégek megkönnyítsék a vállalkozások törlesztési feltételeit, különös tekintettel a haszongépjárművekre (tgk és busz) nyújtott hitelekre, valamint kezeljék rugalmasan az áfa- és adófizetési határidőket.
  • ideiglenesen függesszék fel, vagy csökkentsék a tehergépjárművek és az autóbuszok útdíjait és úthasználati díjait.
  • hozzanak létre olyan támogatási programokat, amelyekkel segíthetik az ideiglenesen munkanélkülivé váló közúti fuvarozókat és munkavállalóikat.
  • minden hatóság kerülje el az egyoldalú intézkedéseit, hogy megkönnyítsék az áruk (különösen az alapvető fontosságú termékek, mint például az élelmiszer- és orvosi ellátás) határokon átnyúló szállítását.

Az IRU az alábbi levelet küldte meg Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének: KATTINTSON>>

Forrás: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE)

 

(Ezt a cikket 188 alkalommal tekintették meg.)