Aktuális Hírek Kiemelt hírek Környezetbarát Külföld Szervezetek hírei Teszt

A közúti tesztek azt mutatják, hogy a gázüzemű teherautók légszennyezettsége akár ötször rosszabb, mint a dízel

A cseppfolyósított földgázzal (LNG) haszongépjárművek ötször annyira szennyezik a levegőt, mint a dízel teherautók, a holland kormány által megrendelt közúti tesztek szerint. Az eredmények a gépjárműgyártók állításával állnak szemben azzal, hogy a gázüzemű teherautók több mint 30% -kal csökkentik a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátást. [1] [2] A Transport & Environment (T&E), amely közzétette a teszteredményeket, azt állítja, hogy az EU kormányainak abba kell hagyniuk a szennyező LNG-teherautók elterjedésének ösztönzését oly módon, hogy megszüntetik a rendkívül alacsony adómértékeket, amelyeket a legtöbb országban a fosszilis gázok szállítási szempontból élveznek.

Forrás: Transport & Environment (T&E)

A három vizsgált LNG-teherautó 2-5-ször mérgezőbb NOx-ot bocsát ki, mint a dízelüzemű teherautó, amelynek teszt eredménye a városi területek, a regionális útvonalak és az autópályák kombinációja során a legalacsonyabb. A városokban történő vezetés során a gázüzemű kamionok NOx-t 2 – 3,5-szer annyival bocsátanak ki többet, mint a vizsgált dízelüzemű teherautók, amelyekben a legkisebb a kibocsátás. A biometán (biogáz) hajtású tehergépjárműveknek ugyanazok a légszennyezőanyag-kibocsátásai lennének, mint a fosszilis gázüzemű teherautóknak, mivel az üzemanyag jellemzői azonosak.

Stef Cornelis, a T&E tiszta teherautók menedzsere elmondta: „A gázüzemű teherautók nem tiszták, és valójában rosszabbak lehetnek, mint a dízelüzeműek. Ideje, hogy a politikai döntéshozók újból megtekintsék a bizonyítékokat, és vessenek véget a gázkocsi-támogatásoknak, az LNG-infrastrukturális beruházásoknak és az adókedvezményeknek, ami csak egy újabb szennyező fosszilis tüzelőanyag.”

A közúti tesztek azt is mutatják, hogy mindhárom tesztelt gázüzemű teherautó a részecskekibocsátás szintjét összehasonlítja a dízel teherautókkal. [3] A részecskék mélyen behatolhatnak a tüdőbe és felszívódhatnak a vérbe, okozva szívbetegségeket, stroke-ot és tüdőrákot. [4] Ezek az eredmények éles ellentétben állnak a kamiongyártók hirdetéseivel, amelyek azt állítják, hogy az LNG-tehergépkocsikkal a részecskekibocsátást szinte teljesen kiküszöbölik. [5] [6]

A gázüzemű teherautók szintén zsákutca a szén-dioxid-teherfuvarozás dekarbonizálásában: A szikragyújtású motorokkal felszerelt Scania és Iveco teherautók kipufogógáz-üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátása mindössze 3–5% -kal alacsonyabb volt, mint a legkisebb vizsgálati eredményű dízelüzemű teherautók esetében. A Volvo nagynyomású közvetlen befecskendezésű (LNDI) LNG-teherautója 14% -kal csökkenti a kibocsátást. A T&E számításai azonban azt mutatják, hogy amikor figyelembe veszik a gáz kinyerését és szállítását, ideértve a metánszivárgást is, a szikragyújtású LNG-teherautók éghajlati szempontból rosszabb helyzetben vannak, mint a dízel, míg a HPDI gázüzemű teherautók csak kis haszonnal járnak [7].

Ennek ellenére a közlekedésben használt fosszilis gázt az uniós kormányok adókedvezményekkel, útdíjmentességekkel és támogatásokkal ösztönzik (lásd az alábbi táblázatot). Ezen támogatások nélkül nem lenne a gázüzemű járművek számára hely a közlekedésben. 

Stef Cornelis következtetése: „A gázipar kétségbeesetten meggyőzni a politikai döntéshozókat, hogy a gázüzemű teherautóknak éghajlati előnyeik vannak, mert piacuk növekedését akarják. Az az egyszerű tény, hogy ez is csak egy fosszilis tüzelőanyag, akárcsak az olaj és a szén, ezért fokozatosan ezt is meg kell szüntetni. ”

Megjegyzések:

[1] https://www.cryogas.pl/pliki_do_pobrania/artykuly/Cryogas_IVECO_Report._Polish_road_tests_.pdf

[2] https://www.scania.com/group/en/its-a-liquefied-gas/

[3] A három LNG-jármű részecskeszámának kibocsátását az úton PEMS-berendezéssel mértük, míg négy dízelüzemű jármű átlagos eredményét laboratóriumi vizsgálatokkal (alvázdinamométer) határoztuk meg. 

[4] https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health

[5] https://www.iveco.com/en-us/press-room/kit/Pages/Iveco-s-commitment-in-the -field-of-sustainable-mobility-the-New-Daily-CNG -és Stralis-LNG.aspx

[6] https://www.scania.com/group/en/its-a-liquefied-gas/

[7] A tartálytól a kerékig terjedő kibocsátás a TNO által a holland kormány számára elvégzett vizsgálatok adatai alapján. Kiszállítás a tartályból és a kerékből a kerékhöz, a T&E elemzésén alapulva, a Volvo Trucks környezeti lábnyom-kalkulátorának bemeneti adatai alapján, amelyek 9 százalékponttal növelik a kibocsátást, amint azt maga a jelentés is kifejti. Ha hozzáadjuk ezeket az upstream emissziókat, akkor a Volvo teherautójához nagymértékben kb. 5% -kal növelik a tengelyt jelentő ÜHG-előnyt.

Forrás és kiemelt kép: Transport & Environment (T&E)

 

(Ezt a cikket 825 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.