40 darab gázüzemű autóbusz áll forgalomba Kaposvárott

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap Kaposvárnak a negyven darab, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbuszflottát. „A CNG-hajtású autóbuszok használata jelentősen hozzájárulhat a levegő tisztaságának megőrzéséhez, ezáltal a fenntartható fejlődés biztosításához és az élhetőbb városi környezet kialakításához” – jegyezte meg az átadás kapcsán Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) alelnöke.

Forrás: One On One Kommunikáció
Forrás: One On One Kommunikáció

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. korábban 25 szóló és 15 darab csuklós CNG-üzemű busz vásárlása mellett döntött. A beszerzésre azért volt szükség, mert a somogyi megyeszékhely rendkívül koros autóbuszparkkal rendelkezett. A Kaposvárott közlekedő járműflotta átlagéletkora 16,4 év, a buszok együttes futásteljesítménye pedig átlagosan 770 ezer kilométer. Az új buszok beszerzése összesen 4,2 milliárd Forintba került, melynek 97,5 százalékát Európai Uniós forrásból finanszírozzák, a maradékot pedig a város állja.

Jelentős megtakarítás
Az új buszok üzembe helyezésével a zajterhelés a harmadára csökken, mivel a sűrített földgázzal hajtott motorok jóval halkabbak a dízel üzemű változatoknál. Nagyon fontos előnyük továbbá, hogy a korábbiaknál gazdaságosabban üzemeltethetők. A jelenlegi kaposvári buszpark éves üzemanyagköltsége több mint 216 millió forint, az újé ennek majdnem a fele, körülbelül 120 millió forint lesz Kaposvár számításai szerint. Az új autóbuszok a tesztidőszak után folyamatosan állnak forgalomba a megyeszékhelyen.

Helyben előállított üzemanyag
A város tervei között szerepel az új buszpark biogázzal történő üzemeltetése. Ebben elsősorban a kaposvári cukorgyár lehet a partner, mely egész évben nagyüzemi keretek között termel biogázt. A cég szükség esetén egymillió köbméternyi biogázt tud biztosítani a buszok üzemeltetéséhez évente. Az autóbuszok töltőállomásának kivitelezése az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. beruházásával valósult meg. A töltőállomást a Gilbarco ACIS Kft. építette meg rekord gyorsasággal, mintegy három hónap alatt. Mind a FŐGÁZ CNG Kft, mind pedig a Gilbarco ACIS Kft. a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület tagja.

Csendesebb és tisztább
Nemcsak a világon, hanem hazánkban is szükség van hatékony lépésekre annak érdekében, hogy drasztikusan csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Egy, az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány szerint hazánk idén több mint 100 milliárd forintnyi veszteséget szenved el csak a légszennyezettség okozta megbetegedések miatt kiesett munkanapok következtében. „A sűrített földgázzal (CNG) üzemelő járművek a dízelmotorosokhoz képest jóval kevésbé terhelik a környezetet, ennek köszönhetően előnyösebb üzemeltetési költség mellett kínálnak a tüdő, és más légzőszervi rákbetegség kialakulásáért, továbbá a szív és érrendszeri megbetegedésekből fakadó időelőtti elhalálozásokért felelős szilárd-részecske kibocsátás-mentes üzemet” – hívta fel a figyelmet az MGKKE elnöke.


A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületről (MGKKE)
Az MGKKE, vagyis Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Háttérinformáció:
A CNG 200 barra sűrített metángázt jelent, amely származása szerint lehet földgáz, vagy alternatív kitermelésű ún. kísérőgáz is. Továbbá származhat megújuló forrásból, a biogáz előállítás fontos alkotó részét értékes metángáz képezi, ez tisztítás után járműhajtására is alkalmas. Ipari előállítás szintén létezik, pl. a biomassza pirolízises feldolgozási folyamatában előállított szintetikus gázból tiszta metángáz is formálható, de az Audi által e-gas-nak nevezett, a megújuló áram transzformálásával előállított gáz is tiszta metán. A metán, kémiai képlete szerint CH4, az összes szénhidrogén molekula közül a legkedvezőbb molekula szerkezetet kínálja ahhoz, hogy az égéstérben a legkevesebb károsanyag fejlődjön és a legalacsonyabb üvegházhatású CO2 emissziót bocsássa ki. Számszerűen, dízel motoroknál akár 10 %-kal, benzinmotoroknál mintegy 25 %-kal kisebb kipufogó CO2 emissziót okoz. A megújuló forrásból származó metán esetén, az alapanyag és a technológia függvényében a légkörbe jutó új üvegházhatású gáz mennyisége még sokkal alacsonyabb, akár nulla közelébe is csökkenhet. Mindeközben a metángázzal hajtott motorok PM (PM10, PM2,5 egyaránt) szilárd részecske kibocsátása szinte nulla, NOX kibocsátása pedig már régóta az évtized közepétől majd érvénybelépő nagyon szigorú EURO6 előírásai által megszabott határérték alatt marad. Nem utolsó sorban, haszonjárműveknél és buszoknál van komoly jelentősége a jelentős, akár 5 dB-lel alacsonyabb üzemi zajszintnek, ami kevesebb, mint fele akkora zajterhelést jelent.

Figyelem! Ez az autógáz nem az az Autógáz, amelyet LPG néven széles körben használnak ma Magyarországon is és elsődleges alapanyagául a propán, valamint bután gázok elegye szolgál és elsődlegesen a kőolaj finomítás egy termékeként kerül a töltőhelyekre. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesületet alapító tagjai azért hozták életre, hogy együttes erővel segítsék elő hazánkban is a gázüzemű járművek elterjedését, amelynek kedvező hatásai mindenki számára tartogatnak előnyöket. Az MGKKE tagjai között olyan szakmailag elismert, nagy cégek szerepelnek, amelyek együttesen a gázüzem elterjedéséhez minden elemet felölelnek; a biogáz kondicionálás technológiáját szolgáltató, töltőállomás infrastruktúrakészítő, járműgyártó és –forgalmazó, továbbá gázszolgáltató mind megtalálható a tagok sorában, így az érdeklődők számára teljes körű tanácsadással szolgálhatnak.

Forrás: One On One Kommunikáció
.

(Ezt a cikket 137 alkalommal tekintették meg.)