Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Milliók az olasz utakon Nagyboldogasszony ünnepén

Az olaszországi nyári főszezon jelképes napjának számít az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe, amikor azok az olaszok is elmennek vakációzni, akik eddig még nem vették ki szabadságukat.

Forrás: Wikimedia – Raymond

Péntektől vasárnapig több milliós forgalommal kell számolni az olasz autósztrádákon, repülőtereken és az olasz szigetek felé tartó hajójáratok kikötőiben is. Karácsony és húsvét után Nagyboldogasszony napja számít a harmadik legjelentősebb egyházi és egyben állami ünnepnek Olaszországban.

Augusztus 15-re majdnem teljesen kiürülnek az olasz városok, amelyekben többnyire már csak turistákat látni. Ilyenkor legalább egy hétre bezárnak az üzletek és a gyárak termelése is leáll.

Vito Riggio, az olasz légiforgalmi hatóság (Enac) elnöke elmondta, hogy szombaton telt ház várható az összes olaszországi repülőtéren: a római Leonardo Da Vinci repülőtéren több mint 150 ezer utas érkezik vagy indul, de 110 ezres utasforgalmat várnak a szardíniai Cagliari légikikötőjében is. Az Enac adatai szerint a római repülőtéren januártól mostanáig több mint 25 millió utast számoltak, ami nyolc százalékponttal több a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Nagyboldogasszony ünnepén jelentős forgalom várható az olasz városokból a tengerpartra tartó összes útvonalon, valamint az olasz határszakaszokon is Ausztria, Szlovénia, Franciaország irányában és fordítva is. A Szicíliába, Szardíniára és a többi olasz szigetre tartó komphajóknál akár több órás várakozási idővel kell számolni. Az olasz vasutak kétmillió utassal számolnak a hétvégén.

Ami az időjárást illeti, az előrejelzések szombattól a hőség után újabb heves viharokat és jelentős lehűlést ígérnek, majd a jövő hét közepétől a nyári meleg visszatérését.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI  (hsj \ kpk \ kho)
.

(Ezt a cikket 184 alkalommal tekintették meg.)