Látványosan nőtt hazánkban a gumiabroncs piac forgalma az első negyedévben

Az európai trendekkel összhangban, de a kontinensen tapasztalható bővülést jelentősen meghaladó mértékben nőtt a magyarországi gumiabroncs forgalom 2014 első negyedévében. „Míg az európai statisztikák közel 10%-os növekedést mutatnak a személy és kisteher gépjármű abroncsok szegmensében, hazánkban a növekedés 21,3%-os az előző év hasonló időszakához képest. A nyári abroncsok gyártói szintű forgalma pedig 18,6%-al nőtt.” – emeli ki Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft ügyvezető igazgatója.

Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft ügyvezető igazgatója
Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft ügyvezető igazgatója

A Magyarországon működő gumiabroncs gyártók és forgalmazók adatai szerint az személy és kisteher gépjármű abroncsok szegmensében az idei év első három hónapjában összesen több mint 732.000 nyári gumiabroncsot adtak el kereskedő partnereiknek, ami markánsan meghaladja a 2013 első negyedében mért 617.000 darabos volument. A tehergépjármű abroncsok forgalma is nagyobbat nőtt hazánkban, mint az európai átlag. EU-s szinten 14%-os növekedést mért az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége, míg hazánkban ennek több mint a duplája, 35,1%-os a piaci növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A tehergépjármű abroncsok szegmensében 2013 januárja és márciusa között 29.000 darabos értékesítést értek el az iparág hazai szereplői, míg az idén több mint 39.000 darabot adtak el március végéig.

„Annak ellenére, hogy a számok erőteljes növekedést mutatnak, korai lenne sikerről beszélni. Az elmúlt években ugyanis komolyan visszaesett a magyar piac, és bár 2013-ban jelentősen nőttek a személy és kisteher gépkocsi abroncsok eladásai, éves szinten 2,1 millió darab körüli volumenről beszélhetünk, amely még bőven tartogat fejlődési lehetőséget, figyelembe véve a kétezres évek közepének évi 2,5 milliót meghaladó darabszámait” – mutat rá Rábai Dániel. „A teherautó abroncsok szegmensére is bőven ráfért a korrekció, hiszen 2012-ben az elmúlt 15 év leggyengébb évét zárta. Habár 2013-ban 17%-al emelkedett a piac, ez így is 9%-al alacsonyabb volt, mint 2011-ben. Ezzel együtt azt gondolom, egyértelműen érezhető a kereslet fellendülése, a vásárlói kedv javulása, amelyhez a személyabroncsok piacán az is hozzájárul, hogy a magyar autósok fokozatosan egyre tudatosabbá válnak, és felismerik az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatának fontosságát. A biztonságos közlekedés iránti szemlélet erősödése, a megnövekedett gépjárműhasználat (például üzemanyag fogyasztás emelkedése), a használtautók behozatalából származó növekvő abroncsigények és a hazai iparági szereplők szezonális kommunikációja is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az európai átlaghoz képest az első negyedévben jobban teljesített a hazai abroncspiac.”

Continental vállalat
A 2013-ban elért több mint 33,3 milliárd eurós forgalmával a Continental egyike a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak. A vállalat a gumiabroncsaival, a fékrendszerekkel, a futómű és hajtástechnikai elemekkel, az adatátviteli megoldásaival, a járműelektronikákkal és technikai elasztomerekkel elősegíti a biztonságosabb közlekedést, és hatékonyan hozzájárul a környezetvédelemhez. Ugyanakkor a vállalt meghatározó partnere az autóiparnak a kommunikációs rendszerek fejlesztésében is. Jelenleg a Continental megközelítőleg 178.000 alkalmazottat foglalkoztat 49 országban. További információt a www.continental-corporation.com weboldalunkon talál.

A Continental Magyarországon
A Continental AG Magyarországon jelenleg öt vállalattal, hét telephelyen képviselteti magát és közel 6.000 munkatársat foglalkoztat. Négy divíziója (Interior, Chassis & Safety, Powertrain, ContiTech) végez gyártó- és szoftverfejlesztési tevékenységet Budapesten, Veszprémben, Szegeden, Makón, Vácott, Nyíregyházán. A gumiabroncs divízió 1991 óta van jelen a magyar piacon értékesítési irodával és regionális abroncsraktárral.

Gumiabroncs divízió
A Gumiabroncs divízió a Személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs, a Haszongépjármű-gumiabroncs, valamint a Kétkerekű-gumiabroncs üzletágakból áll. Mint a világ egyik vezető abroncsgyártója, a Continental Gumiabroncs divíziója 2012-ben több mint 9,7 milliárd eurós forgalmat ért el a világ 22 helyszínén jelen lévő termelő és kereskedelmi egységei közreműködésével, közel 42.000 munkatárssal. A széles termékportfolió és a folyamatos fejlesztés révén a vállalat jelentős mértékben járul hozzá a gazdaságos és környezetbarát mobilitás fenntartásához.

Személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncs üzletág
A Continental Európa piacvezetője a személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsok területén. A futószalagokról legördülő új autók több mint 30%-a is Continental abroncsokon hagyja el a gyárak területét Európában. További információt a www.continental.hu weboldalunkon talál.

Haszongépjármű-gumiabroncs üzletág
A Continental haszongépjármű-gumiabroncs üzletága a világ egyik legnagyobb gyártójának számít a tehergépjármű-, a busz- és az ipari gumiabroncsok területén. További információt a www.continental-truck-tires.com weboldalunkon talál.

Forrás: Continental  –  One On One Kommunikáció
.

(Ezt a cikket 181 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?