Ki lesz Európa legjobb ifjú tehergépkocsi-vezetője? Scania YETD 2014 verseny

Több ezer tehergépkocsi-vezetőt várnak a szervezők a Scania világszintű Járművezető-versenyekre, amelynek részeként a Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2014 (YETD 2014) verseny is megrendezésre kerül 2014-2015 folyamán. A magyarországi döntő legjobbja képviseli majd hazánkat a 2015. áprilisi svédországi európai döntőn.

A 2012-es európai döntő versenyzői a fődíj előtt
A 2012-es európai döntő versenyzői a fődíj előtt

Nemzetközi háttér

A 2014-es versenysorozat immár a hatodik széria a 2003-as indulás óta. Magyarország 2005-ben csatlakozott a világ legnagyobb, tehergépjármű-vezetők számára megrendezett versenyéhez és tréningprogramjához. Idén az előzetes becslések alapján 40 ország 85.000 résztvevőjét várják a szervezők.

A versenysorozat 2003-ban indult, válaszként az Európai Bizottság járművezetők továbbképzéséről szóló előírására. Célja a közúti biztonság fokozása, az üzemanyag-hatékonyság javítása és így a tehergépkocsik környezetre gyakorolt hatásának csökkentése. Az Európai Bizottság a kezdetektől a verseny nemzetközi védnöke.

Mikael Person, a versenyek svédországi menedzsere az indulás óta nyomon követi a YETD-t. „Pontosan látjuk a versenyek hatását.” – mondta. „Azokban az országokban, ahol a rendezvénysorozat elindult, a járművezetők szakmai tudása, vezetési képessége és az ezekhez kapcsolódó tudatosság is nőtt.” Mindezt a 2012-es verseny után elvégzett rövid felmérés is alátámasztja: a megkérdezett versenyzők akkor úgy nyilatkoztak, hogy a rendezvénysorozaton történő részvétel után tudatosabb és jobb vezetők lettek.

A vezetés mellett a hivatásos járművezetőknek számos egyéb feladatot is kell látniuk nap mint nap. Így a verseny során Európa ifjú tehergépkocsi-vezetőinek nem csak vezetési és manőverezési feladatok terén kell helyt állniuk, de többek között bizonyítaniuk kell tudásukat elsősegély-nyújtásban és közúti baleseti szimulációban is.

„Az új feladatokkal szeretnénk megmutatni, hogy a napi rutin mellett milyen váratlan helyzetek fordulhatnak elő, amikor a pilótáknak ugyanúgy meg kell őrizniük nyugalmukat és megoldást kell találniuk az adott szituációra.” – egészítette ki Mikael Person.

2012. magyarországi döntő
2012. magyarországi döntő

Magyarországi információk

A versenysorozatra a magyar járművezetők 2014. augusztus 8-ig, a regisztrációs időszak zárásáig nevezhetnek a www.scania.hu/yetd2014 oldalon. Itt egyből egy elméleti teszt kitöltésével adhatnak számot tudásukról. A teszt eredménye alapján a legjobbak továbbjutnak a regionális elődöntőkbe, majd gyakorlati feladatok megoldása után a legjobb 12 versenyző kvalifikálja magát az országos döntőbe. Az országos döntő legjobb teljesítményét nyújtó résztvevője fogja képviselni Magyarországot a 2015. áprilisában megrendezésre kerülő európai döntőn, ahol a győztes jutalma egy 100.000 euró értékű Scania nyerges vontató.

A nevezés feltételei:

• 1979. január 1-én vagy később született

• Magyar állampolgár

• C+E kategóriás vezetői engedély

• Saját sofőrkártya digitális tachográfhoz

„A Scania szerint a jól képzett gépkocsivezetők a közlekedésbiztonság legfontosabb tényezői, nekik köszönhetően csökkenthető a járművek üzemanyag-fogyasztása és ezzel párhuzamosan károsanyag-kibocsátása, valamint hozzájárulnak a közlekedés biztonságának és a fuvarozás hatékonyságának növeléséhez.” – mondta Sáránszky Róbert, a Scania Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindezek mellett a versennyel célunk, hogy a sofőrszakmát vonzóvá tegyük a fiatalok számára.”

A 2012-es európai döntő dobogósai

A YETD 2014 fontos dátumai:

  • Jelentkezési határidő: augusztus 8.
  • Regionális elődöntők: szeptember 6., szeptember 13.,
  • Országos döntő: október 4.
  • Európai döntő: 2015. április

Támogatók, partnerek

A verseny nemzetközi védnöke idén ismét az Európai Bizottság és a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesülete (International Road Transport Union, IRU), legfontosabb nemzetközi támogatója pedig a Michelin. A magyarországi rendezvénysorozat az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) védnöksége mellett kerül megrendezésre. Támogatói között szerepel a GRSP Magyarország Egyesület, a Scania Insurance és a Basys Kft., a Pioneer termékek magyarországi forgalmazója, médiapartnere az Autóközlekedés című szaklap.

Bővebben az interneten:

A verseny és annak részletei iránt érdeklődő gépkocsivezetők bővebb tájékoztatást találnak a Scania honlapján: www.scania.hu/yetd2014 valamint a Scania Hungária Kft. hivatalos Facebook oldalán: www.facebook.com/scaniamagyarorszag 

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 477 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?