Kategóriák

Kategóriák

Biztonság Felszerelés Hírek Hólánc Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Hólánc és téli gumi előírások Szlovákiában

Szlovákiában a 12t. feletti össztömegű teherjárműveken november 15-től március 31-ig kötelező hóláncot készenlétben tartani, amelyet szigorúan ellenőriznek is!

A készenlétben tartott hóláncokat a „Snehove retaze” feliratú táblákkal ellátott utakon kell felszerelni a meghajtott tengely legalább két kerekére. A hóláncok meglétét és használatát a hatóságok szigorúan ellenőrzik, a szabályok megszegését akár 60 euróval is büntethetik, amely baleset okozása esetén ennél magasabb is lehet. A hólánc előírások megszegéséből eredő halálos baleset okozásáért börtönbüntetés jár.

A  legfeljebb 3,5 t. össztömegű kisteherautók és a legfeljebb 8+1 üléses kisbuszok (N1 és M1 járműkategória)  havas, síkos úton csak akkor közlekedhetnek, ha a a jármű összes kerekén téli gumi van felszerelve (téli gumi: M+S, MS vagy M&S jelölésű abroncsok).

A 3,5t feletti teherautók és a nagyobb autóbuszok (N2, N3 és M2, M3 járműkategória) november 15 és március 31 között csak úgy közlekedhetnek, ha legalább egy meghajtott tengely kerekein (M+S, MS vagy M&S jelölésű) téli gumi van felszerelve.

hungarokamion.hu.
.

(Ezt a cikket 2201 alkalommal tekintették meg.)