Elhalasztaná a gázolaj jövedéki adójának emelését a román kormány

Kész elhalasztani három hónappal a gázolaj jövedéki adójának emelését a román kormány, így január elsejétől csak a benzin adója nőne literenként hét eurócenttel – közölte Victor Ponta miniszterelnök hétfőn, miután a kamionosok országszerte sztrájkot hirdettek, tiltakozásul az üzemanyag adójának emelése ellen.

A bukaresti kormány – az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott egyeztetés nyomán – sürgősségi rendeletben döntött novemberben a jövedéki adó literenként hét eurócentes (mintegy 21 forint) emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja.

Traian Basescu államfő több ízben bírálta a kormányt az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó miatt. A jobboldali államfő szerint a reálgazdaságot “megnyomorító” rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja, hanem ezáltal próbál a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) plusz pénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.

Az államfő azt is kilátásba helyezte: visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a bukaresti kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett az IMF előtt.

A kormányfő hétfőn közölte: a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter Brüsszelbe utazott, hogy a tervezett halasztásról egyeztessen az Európai Bizottsággal.

Ponta rámutatott, ahhoz akarja megszerezni az EB beleegyezését, hogy januártól csak a benzin adója emelkedjen Romániában. Rámutatott: az Európai Unión belül Romániában a legalacsonyabb a benzin ára, esetleges emelkedésének nem kellene kihatnia a fogyasztói árakra, mert – mutatott rá – a fuvarozók nem benzint használnak.

A három hónapos haladék alatt a kormány végleges megoldást próbál keresni arra, hogy a gázolajat egy speciális adózási kategóriába sorolja – részletezte a román miniszterelnök. Hozzátette: az IMF-fel is konzultálnak a halasztásról.

Ponta szerint szerdai ülésén dönthet az ügyben a román kormány.

Forrás: MTI – Baranyi László (hbl \ guz \ gte)
.

(Ezt a cikket 181 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..