Kategóriák

Kategóriák

Felszerelés Hírek Hólánc Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld Országok közlekedése Tudnivalók

Hólánc és téli gumi előírások Norvégiában

Az Európai országok közül Norvégiában írják elő a leghosszabb ideig a téli gumik használatát, amely október 15.-től április 30.-ig kötelező!

A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek esetében november 15-től március 31-ig kötelező az M+S, MS, M&S, 3PMSF jelölésű vagy “mud and snow” féliratú téli gumi. Október 15 és április 30 között a gumik mintázatának legalább 5mm kell legyen a vontatón és a pótkocsin egyaránt. A téli időszakon kívül a gumik profilmélységének legalább 1,6mm-nek kell lenni.

November 1-től húsvét hétfőig, az északi területeken pedig október 15-től május 1-ig a szöges gumik használata megengedett, azonban egyes városokban külön adót kell fizetni ezek használatakor.

Szükség esetén és a táblával jelzett útszakaszokon a hólánc használata is kötelező, azonban a 3,5 tonna feletti járművekben október 15-től november 1-ig készenlétben kell tartani a megfelelő számú és típusú hóláncot!

Norvégiában a 3,5 tonna feletti járműveken a meghajtott tengelyek valamennyi kerekére hóláncot kell szerelni, így dupla kerekes meghajtott tengely esetén dupla kosaras hóláncot kell használni! Ezen felül a kormányzott tengely legalább egy kerekén is kötelező a hólánc, illetve a pótkocsin is legalább két kerékre fel kell szerelni a hóláncot!

A láncokat úgy kell felszerelni, hogy azok állandóan érintkezzenek az út felületével, így bizonyos hólánc típusok (pl. létrás) nem használhatóak!

Az Európai országok téli gumi és hólánc előírásairól a  holanc.info oldalon olvashatunk részletesebben.

Forrás: holanc.info

..

(Ezt a cikket 1949 alkalommal tekintették meg.)