Hírek Külföld Országok közlekedése Tudnivalók Útdíj

Szlovákiában szeptember 30-án megszűnik a tranzit ticketing

MKFE-kor-logoAz IRU arról tájékoztatta a Magyar közúti Fuvarozók Egyesületét, hogy Szlovákiában a jelenleg érvényes és hatályos tranzit ticketinget 2013. szeptember 30-i hatállyal végleg megszüntetik. Ez többféle változást hoz azoknak, akik az országon keresztülhaladó tehergépjárműveikkel 2010 óta a tranzitálásra kitalált tranzit-ticketing rendszert használták eddig a szlovák utakon.

Azoknak a jármű-üzemeltetőknek (járművezetőknek), akik eddig Szlovákia területén a tranzit útszakaszok használatáért az útdíjat kizárólag ticketing formájában fizették, a rendszer 2013. szeptember 30-i megszüntetése elsősorban a következő változásokat eredményezi:

1. A jármű-üzemeltető (járművezető) tranzit útszakasz használata előtt a 4 kijelölt tranzit-határátkelőhely bármelyiken ticket-et csak 2013. szeptember 30-ig (bezárólag) vásárolhat.

2. 2013. október 1-jétől minden jármű-üzemeltető (járművezető) a Szlovák Köztársaság területén bármely díjköteles, kijelölt útszakasz (beleértve a 4 eddigi tranzit útszakaszokat is) igénybe vétele előtt köteles:
a) járművére a kijelölt útszakaszok használatáról és a fedélzeti egység rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződést kötni:

Előzetes (pre-paid) fizetési módban bármelyik ügyfélszolgálati ponton
Utólagos (post-paid) fizetési módban bármelyik kapcsolattartó ponton

b) járművébe fedélzeti egységet megfelelően beszerelni és telepíteni

Az elektronikus útdíjrendszer üzemeltetője az eddig kizárólag ticketing fizetési módot használó jármű-üzemeltetőknek és -vezetőknek a következőket ajánlja:

1. A járműnek az elektronikus útdíjrendszerébe való regisztrációját ne halassza az utolsó pillanatra! Ellenkező esetben a határátkelőhelyi értékesítési pontokon 2013. október 1-től felesleges késedelmet okozhat magának.

2. Mihamarabb keresse fel a legközelebbi határátkelőhelyi értékesítési pontot, és kényelmesen, várakozás nélkül regisztráltassa be járművét a szlovákiai e-útdíj rendszerébe! Az útdíjszedést a SkyToll bonyolítja; honlapja a www.emyto.sk (a portál nyitóoldalának tetején keresse a HU jelet: így az egész portál magyarul tallózható)! A határátkelőhelyi értékesítési pontok a tranzit ticketing megszüntetése miatt olyan módosított nyitva tartással üzemelnek, hogy a kiszolgálással mindegyik ügyfelük maximálisan elégedett legyen.

3. Abban az esetben, ha Szlovákia útvonalait évente csupán néhány alkalommal veszi igénybe tranzit célokra, és pre-paid útdíjfizetési módban van regisztrálva, az országból való kilépésnél keresse fel a határátkelőhelyi értékesítési pontot, szolgáltassa vissza a fedélzeti egységet, és azonnal visszaadják a készülékhez korábban letétbe helyezett 50 EUR biztosítékot és a fennmaradó, előre befizetett útdíj-kredit maradvány összegét.

4. Abban az esetben, ha járművet a Szlovák Köztársaság elektronikus útdíjrendszerébe már regisztráltatta, és járművéhez fedélzeti egység van hozzárendelve, amelyet jelenleg aktívan nem használ, ne feledkezzen el Szlovákián áthaladva 2013. október 1-jétől arról, hogy járművébe éppen ez a fedélzeti egység legyen megfelelően beszerelve és telepítve!

Ugyanazon járműre további fedélzeti egység nem regisztrálható!

VISSZATEKINTÉS

2010. január 12. óta Szlovákiában az útdíjról szóló jogszabályok módosítása (a Közlekedési, Postaügyi és Távközlési Minisztérium által kiadott Tt. 388/2009 sz. rendelet és későbbi módosításai) alapján ún. „tranzit ticketinget” vezettek be, mely gyakorlat majdnem négy éven át lehetővé tette, hogy a járművek törzskönyvében vagy forgalmi engedélyében feltüntetett adatok alapján és az adott járműkategóriának megfelelő díjtételt alkalmazva a díjköteles útszakaszokon megtett út hosszára – amely a tranzit útszakasszal arányos – útdíjat szedjenek.

A tranzit útszakaszokra vonatkozó ticketing fizetési módot eredetileg a kijelölt tranzit-határátkelőhelyeken vásárolható (időben korlátozott érvényességű) ún. ticket-ek kibocsátásával valósították meg. Szlovákia a ticketing életét több mint hat alkalommal meghosszabbította, de 2013. szeptember 30-án végleg búcsút intenek neki. E határnapig a rendszer még 4 kijelölt tranzit útvonalra vonatkozik. A tranzitutak megtekinthetők a www.emyto.sk internetes portálon.

Forrás: www.mkfe.hu – A SZOLGÁLTATÓ ÉRDEKVÉDELEM
.

(Ezt a cikket 529 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .