Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Mit lehet tenni, ha jogtalanul helyszíni bírságoltak meg?

A helyszíni bírság jogintézményről már számos esetben írtam a JogIQ blogon, azonban arról még nem volt szó, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha jogtalanul, jogszabálysértő módon helyszíni bírságoltak meg valakit. A helyszíni bírság nem más, mint a kiszabására jogosultak által a szabálysértés gyors szankcionálására szolgáló jogintézmény, amelynek minimum összege 5.000, maximuma 50.000 forint lehet, egyes esetekben ez lehet 70.000 forint is.

paragrafusAmikor valaki olyan szabályt sért meg, amelynek szankcionálása megoldható helyszíni bírsággal, akkor a hatóságok általában ezt alkalmazzák, mert gyors, nincs vele sok dokumentáció. Ez nem csak a hatóságnak hasznos jogintézmény, hanem az ügyfélnek is, mert nem kell a szabálysértési hatósághoz járnia idézésre, stb., amennyiben a szabálysértés tényét elismeri. De mi történik abban az esetben, ha a helyszíni bírságoló hatóság kiállította a helyszíni bírságot, a szabálysértő aláírásával el is ismerte a szabálysértést, azonban utólag derül fény arra, hogy a hatóság jogszabálysértő módon helyszíni bírságolt meg, vagyis nem követte el a megbírságolt a szabálysértést.

Ez azért is lényeges kérdés, mert ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak. Azonban a jogbiztonság alaptörvényi (alkományos) követelménynek nem felelne meg, ha nem lehetne orvosolni a hatósági tévedést, amely miatt valakit megbírságoltak. Az orvoslásra két lehetőség kínálkozik. Ha a hatóságnak a tagja még ott van a helyszínen, akkor nincs más teendő, mint hogy szólni neki, hogy nem követett el szabálysértést, megfelelően alátámasztani indokolással, és ha a hatóság a tévedését felismerte, akkor visszaveszi a kiadott postai befizető csekket, valamint a bizonylatot, és ő majd erről készíteni fog egy jelentést. De ha néhány nap múlva “derül ki”, hogy a helyszíni bírság jogtalan volt, akkor sincs semmi gond, hiszen az új szabálysértési törvény (a régi is) megteremti annak a lehetőségét, hogy a probléma orvoslásra kerüljön.

Nem kell mást tenni, mint a kiszabó hatóságnál kérelmezni kell a helyszíni bírság intézkedés felülvizsgálatát (tényállás leírása és annak indokolása, hogy miért volt jogellenes a helyszíni bírság), a kiszabástól számított 30 napon belül. Amennyiben a helyszíni bírságot kiszabó szerv vagy személy a kérelem alapján megállapítja, hogy a helyszíni bírságot jogtalan volt, úgy azt visszavonja, és erről döntést hoz, amely ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Szerző: Keserű Imre

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzon a JogIQ Facebook-oldalához!

Forrás: JogIQ
.

(Ezt a cikket 434 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .