Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: az árfolyam erősödése csökkentheti az árakat

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 3-5 forint, míg a gázolaj esetében 1-3 forint csökkenést indokolnak 17-én, hétfőn. Így a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára is 444 forint lehet szeptember 19-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest enyhén csökkent, átlagosan 0,2%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára ugyanakkor emelkedett, heti átlagban 1,3%-kal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során jelentősen erősödött, átlagosan 2,8%-kal.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,0%-os, míg a gázolaj esetében 1,6%-os csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 3-5 forint, míg a gázolaj esetében 1-3 forint csökkenést indokolnak 17-én, hétfőn. Így a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára is 444 forint lehet szeptember 19-én, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 16, a gázolaj kb. 20%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 10,5%-kal kevesebb benzint és kb. 13,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 202 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE