Az új, közel száz oldalas szabálysértési törvény jelentősen növeli a közlekedők szabálysértési anyagi kockázatát. Még jobban kell vigyázni az utakon.

Budapest: Škoda Octavia police car

A szabálysértésekről, szabálysértési eljárásokról és szabálysértési nyilvántartásról megjelent új törvény (2012. évi II. törvény) jelentősen szigorodott a korábbihoz képest. A közlekedőket leginkább a kiszabható pénzbírságok változása érinti, amely szerint körvonalakban a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírság minimuma ötezer forintra, maximuma háromszázezer forintra emelkedik. Ezen belül a helyszíni bírságként kiszabható maximális összeghatár is emelkedik, ma már akár 50 000 Ft bírságot is kiróhat az intézkedő rendőr, amely ismételt elkövetés setén 70 000 forintra emelkedik. Mindez annak a jele is, hogy következetesen folytatódik a közlekedés területén a szabálytisztelő magatartást a megelőzés-oktatás-nevelés elve és gyakorlata helyett az elrettentésre alapuló kikényszerítés elvének az alkalmazása.

Az új szabálysértési törvény korábbi „menekülési útvonalakat” is elzár, azaz ellehetetleníti a kibújást a szabálysértési bírságok megfizetése alól. Mindemellett egyszerűbb rendszerével gyorsítja és költséghatékonyabbá teszi a szabálysértési eljárások lefolytatását. Az új jogszabály szerint az elkövetők felelősségre vonása lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított harminc napon belül megtörténik, és lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra is, ha egyértelmű a tettenérés. Valamint az eredetileg szabálysértési elzárással nem büntethető szabálysértések esetén – kivéve a helyszíni bírságolást és a közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértéseket -, ha hat hónapon belül legalább két ízben már felelősségre vonták az elkövetőt, úgy a folyamatban levő cselekménye szabálysértési elzárással is fenyegetetté válik.

A törvény teljes terjedelmében pdf formátumban letölthető

Forrás: ORFK-OBB
.

(Ezt a cikket 1665 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?