Adózás ADR Ellenőrzések Gazdaság Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók Üzemanyag

NAV: változtak az ásványolajok szállításának szabályai

Megváltoztak január 1-jével az ásványolajok szállításának szabályai annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a csalások elleni fellépés és az egyes ásványolajtermékek illegális, üzemanyagcélú forgalmazásának felderítése – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-t.

Suller György Attila vám- és jövedéki szóvivő közleményében kifejtette: a jövedéki adóról szóló törvény új szabályozása szerint az ömlesztetten szállított ásványolaj beszerzését és szállítását az ezt végző köteles bejelenteni a vámhatóságnak legkésőbb a beszerzést, szállítást megelőző napon. Ha ezt elmulasztja, 300 ezer forintig – gazdálkodó szervezet esetében 600 ezer forintig – terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Fontos szabály az is – folytatta -, hogy ha megváltoznak a megadott adatok, akkor azt legkésőbb a változás napján, a szállítóeszközre vonatkozó adatok változását pedig az elindulást megelőzően szintén be kell jelenteni.

A NAV célja, hogy a bejelentések alapján kiszűrje a csalókat, ezért szigorúan ellenőrizni fogja a közúti szállításokat, és célzott ellenőrzéseket végez majd az illegális üzemanyag-, kenő-, valamint egyéb olajkereskedelem és -felhasználás megakadályozása érdekében – közölte a szóvivő.

Forrás: MTI  (bhz \ bpg)
.

(Ezt a cikket 527 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE