Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek KRESZ Tudnivalók

Júliustól hamarabb elvehetik a jogosítványt

A súlyosabb kihágásokért magasabb lesz a pénzbírság, és az eddiginél több büntetőpont jár értük.

illusztráció

A pénztárcánk mellett a jogosítványunkat is jobban veszélyeztetik a közlekedési szabálytalanságok jövő hónaptól. A veszélyes kihágásokért a pénzbírság is magasabb lesz, és az eddiginél több büntetőpont jár értük. Emellett gyalogosként is jobban oda kell figyelnünk a szabályos közlekedésre.

Az erről szóló hanganyagot itt meghallgathatja.

Nőtt a kiszabható büntetőpontok száma cserbenhagyásáért, közúti közlekedésben résztvevők veszélyeztetéséért, ittas vezetésért, július elsejétől 9 helyett 11 büntetőpontot szabhatnak ki ezekért a vétségekért. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi osztályának vezetője elmondta: a bírság sebességtúllépés, biztonsági öv bekapcsolásának az elmaradása, tilos jelzésen történő áthaladás esetén a helyszínen 10 ezertől 300 ezer forintig terjed.

Július elsejétől a rendőrök lefoglalhatják például a külföldi sofőr gépjárművét, ha szabálysértést követ el, és mindaddig nem kapja vissza autóját, amíg nem fizeti be a kiszabott büntetést. Ez a külföldi rendszámmal közlekedő magyarokra is vonatkozik.

Elsejétől sem az ittas vezetés, sem a gyorshajtás miatt nem lehet eltiltani a sofőrt a vezetéstől, a jogalkotók a megelőzést sokkal inkább a pontrendszer szigorodásától remélik. Pénztárcakímélő hír, hogy csökkent a kiszabható büntetési tétel – maximum 30 ezer – a gépkocsiban mobilozásért, illetve bukósisak, vagy gyermekülés használatának elmulasztásáért. De a büntetőpontok jelentősége megnő, 18 összegyűjtött pont után bevonják a jogosítványt, ami komoly visszatartó erő lehet a jövőben a közlekedési szabályok betartása érdekében.

Forrás: Hirado.hu
.

(Ezt a cikket 386 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .