Hírek Kommunikáció és Informatika

Az NMHH a mobil-előfizetők érdekeinek védelméről

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti és szabályozási jogosítványaival élve kívánja elérni, hogy a szolgáltatók csökkentsék az előfizetői díjakat a következő három évben a mobilszolgáltatások piacán; hatósági ellenőrzési eszközein túl többek között a szolgáltatók által fizetendő frekvenciadíj fajlagos csökkentésével is ösztönzi őket a jobb ár-érték arányú szolgáltatások nyújtására – közölte az NMHH szerdán.

A Népszabadság szerdai számában megjelent összeállítás szerint tíz év óta először emelkednek a mobiltelefon tarifák, pont azelőtt, hogy hatályba lép a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság rendelete a nagykereskedelmi hívásdíjak csökkentéséről. A “Beárazták a különadót?” című cikk szerint augusztus 19-én a Vodafone emeli egyes díjtételeit, míg a T-Mobil és a Telenor májusban már megtette ezt.

Az NMHH közleménye ismerteti: az előfizetői díjakhoz kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítások ellenőrzése a hivatal 2011-es piacfelügyeleti tervének is kiemelten fontos része. A hatóság folyamatosan vizsgálja a szolgáltatók díjmódosítási eljárásainak jogszerűségét, és a mostani módosítással kapcsolatos eredményekről is mielőbb tájékoztatja majd a közvéleményt.
A hatóság a közlemény szerint piacelemzési határozatokkal szabályozza a szolgáltatók egymás közötti kapcsolatát, elszámolását, így a nagykereskedelmi mobil hívásvégződtetési díjakat is. Szabályozói jogosultsága alapján az NMHH a következő három éven belül fokozatosan több mint felével tervezi csökkenteni ezeket a díjakat, aminek – az Európai Unió céljaival megegyezően – az előfizetői árak csökkenésében is meg kell majd jelennie.

Az NMHH nemcsak direkt felügyeleti és szabályozói intézkedéseket alkalmaz, hanem ösztönzi is a szolgáltatókat az előfizetők érdekeinek szolgálatára. Idén tavasszal jelent meg az NMHH elnökének azon díjrendelete, amely a mobilszolgáltatók által a frekvenciák használatáért fizetendő díjak fajlagos csökkentésén keresztül hosszú távon pozitív hatással lesz a szolgáltatói díjcsomagok ár-érték arányára, valamint megteremti a lehetőséget a hatékonyabb műszaki és technológiai fejlesztésekre, és így új szolgáltatások bevezetésére is – emlékeztet a közlemény.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .