Aki 30 napon belül nem fizeti ki a gyorshajtási büntetését, az elbukhatja a gépjárművét!

2011 januárjától módosultak a gyorshajtással kapcsolatos jogszabályok Magyarországon! 

Hosszabb idő áll rendelkezésére a rendőrségnek a közigazgatási hatósági eljárások lefolytatására, a közigazgatási bírságot az eddigi 60 nap helyett akár 90 napon túl is ki lehet majd szabni – közölték a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón.

Az úgynevezett objektív felelősség elvén alapuló közigazgatási hatósági eljárások lefolytatásával kapcsolatos jogszabályok január elsején módosultak – fejtette ki Pál Adrienn, a Vas megyei székhelyű, de országos illetékességgel és hatáskörrel rendelkező közigazgatási hatósági szolgálat helyettes vezetője.

Fontos változás, hogy a bírság kiszabására rendelkezésre álló 60 napos határidő a jogszabály módosulása szerint 90 napra változott, de ez a 90 napos határidő sem jogvesztő, ezen az időponton túl is kiszabható a bírság, azonban az eljárást 6 hónapon belül mindenképp be kell fejezni.

Talán a legfontosabb változás az, hogy amennyiben a közigazgatási bírságot a rendelkezésre álló 30 napon belül nem fizetik meg, úgy a mulasztást követő 8 napon belül az eljáró hatóság kezdeményezi a közlekedési igazgatási hatóságnál a szabályszegés elkövetéséhez használt jármű forgalomból történő kivonását.

Helyszíni bírság akkor szabható ki, ha a szabálysértő elismeri a szabálysértést, és aláírásával igazolja, hogy tudomásul vette a bírság összegét. Ha megtette, 30 napon belül be kell fizetnie a bírságot, és nem kérhet méltányosságot, sem részletfizetési lehetőséget.

A szabálysértőt pozitívan érintő jogszabályváltozás, hogy a fellebbezések benyújtására a döntés közlése után az eddigi 10 munkanappal szemben 15 naptári nap áll rendelkezésre.

Forrás: PowerTuning
.

(Ezt a cikket 705 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?