Mit kell tartalmaznia a közigazgatási bírság elleni fellebbezésnek?

A keresési kulcsszavakat elnézve elég sokan keresnek a “közigazgatási bírság fellebbezés minta” kifejezésre, így szeretnék ennek a témának is utánajárni. Biztosan kijelenthetem, hogy a közigazgatási bírság elleni fellebbezésre használható minta nem létezik, hiszen nem adásvételről van szó, hogy csak néhány adatot kell kicserélni/beírni/átírni.

A közigazgatási bírság elleni fellebbezések nem mehetnek egy kaptafára, hiszen minden közigazgatási bírságról szóló határozat más és más. De ettől függetlenül tudok adni néhány támpontot, hogy hogyan nézzen ki a fellebbezés, amennyiben valaki élni akar ezzel a jogorvoslati lehetősséggel:

* Címzés: a közigazgatási bírságról szóló határozatban olvasható, hogy a levelet a budapesti rendőr-főkapitánynak kell címezni, de a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak kell címezni. Így a fejlécben a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a neve, és címe kell, valamint az éppen hivatalban lévő főkapitány neve, rendfokozata;
    * Elég sok fellebbezésen vagyok túl, az első bekezdésben minden fellebbezésben leírtam, hogy az ügyet megvizsgáltam, és a határozat ellen fellebbezéssel élek, szép körmondatban megfogalmazva;
    * A második bekezdésben szinte mindig arról tájékoztattam a hatóságot, hogy milyen számú határozattal, mi miatt szabtak ki közigazgatási bírságot;
    * A következő bekezdésben pedig írjuk le a történeti tényállást, valamint azt, hogy mi miatt tartjuk kétségesnek a határozatban foglaltakat, milyen tényekre támaszkodunk. Ebben a gondolatban a lehet legrészletesebben indokoljuk meg az álláspontunkat, hiszen aki olvasni fogja, az nem volt ott a helyszínen, nem tudja, hogy mi a szituáció. Úgy írjuk meg, hogy ha egy idegen embernek odaadjuk, akkor az el tudja mondani, hogy mi történt, érthető, és világos legyen a számára.
    * A következőkben pedig le kell írni, hogy a hatóság szíveskedjen visszavonni a határozatot a közigazgatási bírságról, tekintettel a pontosan leírt álláspontunkra.
    * Keltezés helye, dátum, aláírás.
    * Mellékletként pedig csatolhatók térképvázlatok, az általunk készített fényképek, igazolások, stb.

Nagyjából így foglalható össze, hogy mi kell egy fellebbezésbe, konkrét minta nincsen. De amennyiben kíváncsi egy konkrét fellebbezésre, akkor olvassa el a “Rengeteg sebből vérzik a közigazgatási bírság” című bejegyzésemet, ahol talál egy fellebbezést, amelyet egy konkrét eset kapcsán írtam a hatóságnak.

Keserű Imre

Forrás: JogIQ
.

(Ezt a cikket 8268 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?