Véleményünk szerint tévesen, vagy egy sajánlatos félreértés miatt jelentek meg olyan információk különböző hírforrásokban, amelyek szerint a lézerblokkolók használata Magyarországon nem engedélyezett.

  A lézerblokkolók nem minősülnek tiltott eszközöknek, amely tényt egyébként maga az ORFK egyik alezredese is megerősítette:  

„Nem csak az érzékelőket, hanem azokat is, amik maguk is bocsátanak ki jeleket a mérés eredménytelensége érdekében, azt tudom mondani, hogy mindenféle jogkövetkezmény nélkül lehet birtokolni és használni.


Jámbor István alezredes
ORFK Közlekedésrendészeti osztályvezető

A  175/2003-as Kormány rendelet, az ORFK alezredesének nyilatkozata, valamint a Kalocsai Városi Bíróság végzésében foglalt megállapítás szerint természetesen továbbra is kijelenthető, hogy a lézerblokkolók használata és birtoklása hazánkban nem tilos. 

Csakúgy mint eddig továbbra is javasoljuk, hogy a lézerblokkolókat az esetleges sebesség korrekciót követően kapcsoljuk ki és így biztosítsunk arra lehetőséget arra, hogy a megfelelő sebességet megmérhesse a mérőeszköz.  

Továbbá természetesen igaz, hogy egy be nem kapcsolt, vagy csak a gépjárműbe beszerelt, de be nem üzemelt eszköz nem is akadályozhatja a mérést. A fenti bírósági végzés teljes anyagából megállapítható, hogy a gépjármű vezetője úgy nyilatkozott, hogy a beszerelt lézerblokkoló nem volt bekapcsolva, vagy működésképtelen volt, így ennek az ellenkezőjét, tehát azt a tényt, hogy az adott helyen és az adott időben minden kétséget kizáróan az adott gépjármű, illetve a gépjármű vezetője okozta a sebességmérés ellehetetlenítését, pedig vádat tevőnek kell bizonyítania.
 
Továbbá egy 2008. november 12-én tartott nyilvános tárgyalás során a Kalocsai Városi Bíróság a következő módon foglalt állást:
 
 

„A 124/1993. (IX. 22.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta a gépjárművek sebességét mérő – készüléket jelző vagy zavaróeszközöket.Enyhülést a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet hozott, amelyből kimaradt a fent említett készülékcsoport, így birtoklásuk és használatuk 2003. december 1. napjától legális Magyarországon, így azóta nem tiltott használatuk, bár Európa sok országában jogszabály tiltja és van, ahol még a birtoklásuk is tilos.Ezt követően mind a birtoklásuk, mind a használata legális lett a traffipax radar és lézer detektoroknak, illetve a lézerblokkolóknak.

.
Forrás: Powertuning
.

(Ezt a cikket 366 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?