Egyéb Előírások Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

2011 július 10.-től kötelező minden újonnan forgalomba helyezett teherautó és pótkocsi kontúrját kiemelő fényvisszaverő csík elhelyezése

Még a tavalyi év végén merült fel egy állítólagos hír, amely szerint Magyarországon is kötelező a teherautók és pótkocsik kontúrját kiemelő prizmák vagy fényvisszaverő fóliák elhelyezése. Kaptunk olyan visszajelzéseket is, amely szerint ennek hiánya miatt, már 2010 decemberében a közúti ellenőrzés során büntettek is.

Forrás: convoy.hu

Mivel a felmerült hír sokakat foglalkoztat, úgy gondoltuk, alaposabban utánajárunk.

Az Európai Unió egyes országaiban a teherautók körvonalát kiemelő fényvisszaverő csíkok kötelezettsége nem új keletű, már 2007-től érvényben van, de eddig csak az új fejlesztésekre azaz az újonnan kiadott típusbizonyítványokra volt érvényes. 2011 július 10.-től az új szabályozás alapján azonban már azokat az újonnan átadott járműveket is el kell majd látni fényvisszaverőkkel, amelyeket még 2007 előtt mutattak be, illetve 2007 előtt szereztek típusbizonyítványt. Ebből az is kiderül, hogy a már forgalomban lévő járműveket utólag nem kell ellátni kontúr fényvisszaverővel, legalábbis egyelőre.
A járművekre vonatkozó előírásokat általában két lépcsőben érvényesítik. Az új regulákat általában az újonnan bemutatott modelleken vezetik be először, majd később már minden újonnan átadott járműre érvényesítik, de az is előfordulhat, hogy a már forgalomban lévő járművekre is kiterjesztik, ahogy azt korábban a holttér és rámpa tükröknél is tették.

A nemzetközi forgalomban résztvevő járműveket azonban mindenképpen érdemes és szükség felszerelni az ENSZ-EGB 104  ECE104) előírásnak megfelelő („E” jelzett) kontúr fényvisszaverővel, ugyanis ennek hiánya miatt sok országban büntetnek.

A belföldi forgalomban résztvevő járművekre fényvisszaverőt a jelenleg hatályos előírások (6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet) szerint lehet felszerelni! Az alapelv itt is az, hogy csakis „E” jelzéssel rendelkező fényvisszaverő helyezhető el, ellenkező esetben büntetésre számíthatunk vagy akár a gépjárművet rendkívüli műszaki vizsgára is kötelezhetik!

Kérjük olvasóinkat az alábbiakban szóljanak hozzá a témához, és írják meg nemzetközi tapasztalataikat!

Az ECE104 előírásról részletesebben itt olvasható (angol nyelven) >>

A fényvisszaverőkre vonatkozó előírásokat magyarul az  ENSZ-EGB 104 előírás tartalmazza.

írta: Karsai Attila

Forrás anyag: kamionhírek.hu 

 

Magyarországon a Convoy Truck Shop kamion-felszerelési szaküzletekben kaphatók az előírásoknak megfelelő fényvisszaverő kontúr fóliák!
Convoy Truck Shop webáruház

Convoy Truck Shop

(Ezt a cikket 996 alkalommal tekintették meg.)