Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

1,8 milliárd forint pályázati forrás nyerhető el közlekedésbiztonsági beruházásokhoz

A pályázati kiírások alapján 1,8 milliárd forintnyi állami társfinanszírozással épülhetnek közlekedésbiztonsági létesítmények a következő években.

Három konstrukcióban összesen 80-100 pályázat valósulhat meg Útpénztári forrásból. A fejlesztések értéke az önkormányzati önrésszel együtt akár 2,2-2,3 milliárd forint is lehet.
Az országos közúthálózatot érintő balesetveszélyes csomópontok átépítését célzó pályázat önkormányzatonként egy olyan közúti létesítményre (körforgalmú csomópont építése, jelzőlámpás csomópont kialakítása sávbővítéssel, hagyományos csomópont átépítése sávbővítéssel) nyújtható be, amely már érvényes építési engedéllyel rendelkezik, vagy amelynek engedélyezési eljárása igazoltan folyamatban van. A konstrukcióban minimum 30 százalékos önrész vállalása mellett legfeljebb 80 millió forintra lehet pályázni. A pályázat benyújtásának határideje 2011. január 31. 11 óra.
A kisköltségű forgalombiztonsági beavatkozások megvalósítását segítő pályázat keretében egyebek mellett gyalogátkelőhely építhető középszigettel és sávelhúzással, szükség esetén sárga villogóval, nyomógombos jelzőlámpával, buszöböl vagy településkapu létesíthető, csúszásgátló útburkolat alkalmazható az országos közutak átkelési szakaszain. Önkormányzatonként legfeljebb három létesítményhez minimum 10 százalékos önrésszel önkormányzatonként 15 millió forint pályázható. A benyújtási határidő 2011. február 14. 11 óra.
A harmadik konstrukcióban az előzőekben felsoroltakkal megegyező tartalmú beruházások terveztetéséhez igényelhető pályázatonként 6 millió forintos támogatás önkormányzatonként legfeljebb három létesítményhez, minimum 40 százalékos önrésszel. A beérkezési határidő 2011. január 17. 11 óra.
A részletes kiírások a pályázatokat gondozó Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) honlapján megtekinthetők, onnan letölthetők (www.kkk.gov.hu/pages/index.jsf?p=2&id=4910).
A felhívásokat a korábbi évek tapasztalatai alapján változatlan követelményekkel, de kibővített műszaki lehetőségekkel jelentette meg a KKK. A 2007-2008-ban hasonló konstrukciókban megvalósításra javasolt 282 pályázatból 266 projekt már megépült, további 16 építése a jövő évben várható. A fejlesztésekkel az érintett csomópontokban és települési szakaszokon a balesetben elhunytak és súlyosan sérültek számát jelentősen, összességében közel felére sikerült visszaszorítani. A halálos áldozatok száma a 2008-as külterületi kisköltségű beruházások elvégzése után a megelőző időszakhoz képest a negyedére, a 2007-es önkormányzati pályázatok eredményeként a korábbi adatok ötödére esett vissza. A beavatkozásokat közösen finanszírozó állami szervek és helyhatóságok a közel 1,3 milliárd forintos költség több mint tízszeresét takarították meg a megelőzött közlekedési balesetek lehetséges személyi és anyagi kárainak elkerülésével.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Forrás: Integrátor Fórum

(Ezt a cikket 266 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE