Kategóriák

Kategóriák

Érdekvédelem Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Csaknem 90 órát vesztegelnek a tehergépkocsik a lengyel-ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök tiltakozása miatt

Több kilométeres sorokban, csaknem 90 órája vesztegeltek szerdán a tehergépkocsik a lengyel-ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök három napja tartó tiltakozása miatt – derül ki a lengyel hatóságok közleményeiből.

Illusztráció – Forrás: Lengyel Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége

A hétfőn kezdett blokád három határátkelőt – Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec – érint az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban. A lublini székhelyű, kelet-lengyelországi vajdaság adóügyi kamarájának (IAS) közlése szerint Hrebenne határátkelő előtt szerda délelőtt mintegy 900 kamion állt. A Hrebennétől északra fekvő Dorohusk határátkelőnél mintegy 650 kamion várakozott, ott az átkelés körülbelül 30 órába telt.

A tiltakozók óránként egy kamiont engednek az érintett határátkelőkhöz. A blokád nem terjed ki például a Kárpátaljai vajdaságban működő Medyka-Sehinyi határátkelőre, ahol azonban szintén kamionok sora kígyózik. A Przemysl városához közeli medykai határátkelő előtt szerdán mintegy 580 kocsi várakozott, a megnőtt forgalom miatt a przemysli főutcákon is dugó alakult ki.

A tiltakozó kamionsofőrök azt követelik a lengyel kormánytól, hogy az ukrán fuvarozó cégek számára állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét, amelyet az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében felfüggesztettek. A tiltakozók szerint az engedélyek nem érintenék a humanitárius, valamint az ukrán hadseregnek szánt szállítmányokat. Másik követelésük, hogy függesszék fel a háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek tevékenységét, és végezzenek ellenőrzéseket náluk. Szorgalmazzák továbbá, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

A lengyel sajtó felidézte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes hétfői kijelentését, miszerint Kijev kész a „mindkét ország fuvarozóinak érdekeit szem előtt tartó, konstruktív” párbeszédre.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Lengyel Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége

(Ezt a cikket 15 alkalommal tekintették meg.)