Átadták az első finn napelemes félpótkocsit

A TIP átvette az első hűtős félpótkocsit, amelyet a Valoe napelemes rendszerével szereltek fel.

A TIP Group megkapta az első napenergiával működő hűtőkocsit a finn Valoe cégtől.

Forrás: Valoe

A TIP átvette az első hűtős félpótkocsit, amelyet a Valoe napelemes rendszerével szereltek fel. A pótkocsit a Frigoscandia fogja üzemeltetni, megszakítás nélküli hidegláncokban, a napenergiát hasznosítva. A TIP és a Valoe 2023 januárjában írt alá szerződést több száz pótkocsi felszereléséről 2025 végéig. A három évre szóló szerződés értéke kb. 20 millió €, amely a kölcsönösen elfogadott KPI-k elérésétől függ.

Az első napenergiával működő, Valoe napelemes rendszerével felszerelt hűtőkocsi már teljesen üzemképes. A Valoe 2023. június 20-án a finnországi Juvában átadta az első pilot trailert a TIP-nek. A pótkocsi a skandináv utakon fog közlekedni a Frigoscandia szállítmányozó cégnek köszönhetően. A következő hónapokban további három, ezzel a technológiával rendelkező pótkocsi csatlakozik a TIP flottájához.

A próba során a pótkocsik kulcsfontosságú és értékes információkat gyűjtenek a napelemes rendszerről, lehetővé téve a Valoe számára, hogy tovább optimalizálja rendszerét. A kísérleti pótkocsi a járműbe integrált napelemekkel rendelkezik, amelyek a hűtőrendszerhez szükséges villamos energiát szennyezés nélkül termelik meg. A napelemek vezetőképes hátlapon alapulnak, és megfelelnek az EU RoHS-irányelv szerinti ólommentességi követelményeknek. A tartós és könnyű modulok alumínium rögzítő- és hűtőelemre vannak felszerelve, így a modulok könnyen beszerelhetők és cserélhetők.

KÖZÖS CÉL A TISZTÁBB KÖZÚTI ÁRUFUVAROZÁSÉRT

A három cég, a Valoe, a TIP, és a Frigoscandia, valamint ügyfeleik közös célja a környezetbarát közúti árufuvarozás népszerűsítése. 2023 januárjában a Valoe és a TIP együttműködést kezdeményezett a tisztább közúti árufuvarozás elérése érdekében. A közlekedési ágazat kulcsszereplőjeként a TIP elkötelezett az éghajlatra gyakorolt hatás csökkentése mellett, és ambiciózus célokat tűzött ki hűtőegységei CO2-kibocsátásának és dízelfogyasztásának csökkentésére. A napenergiával működő hűtőgépek bevezetése a TIP flottájába nem csak a vállalat, hanem ügyfelei számára is előnyös, mivel lehetővé teszi számukra, hogy elérjék ambiciózus nettó nulla károsanyag kibocsájtási célkitűzéseiket.

„A tisztább világ fontos cél számunkra, és most erre törekszünk a Valoe-val együtt” – mondja Rogier Laan, a TIP értékesítési és marketing alelnöke. „A TIP-nek több mint 16 000 hűtőgépe van világszerte. Fontos szerepet játszunk az iparban, és arra törekszünk, hogy csökkentsük az éghajlatra gyakorolt hatást. Célunk, hogy a jelenlegi flottánk hűtőberendezéseinek szén-dioxid-kibocsátását és dízelfogyasztását jelentősen csökkentsük, például napelemes rendszerek integrálásával a pótkocsikba. Az új hűtött pótkocsikban teljesen eltekinthetünk a dízel használatától, és élen járhatunk a környezetbarátabb technológia bevezetésében a közlekedési szektorban.”

Forrás: Valoe

A közúti teherszállítás által okozott üvegházhatású gázok kibocsátása a napenergia hasznosításával csökkenthető. A hűtőgépek hűtőmotorjai általában dízelmotorosak, és hatalmas mennyiségű károsanyag-kibocsátást termelnek. Azzal, hogy a pótkocsikban a gázolajat villamos energiára cserélik, amelynek jelentős részét a pótkocsiba integrált napelemek állítják elő, minimálisra csökkentik a károsanyag-kibocsátást és az egyéb negatív hatásokat. A Valoe fotovoltaikus rendszere tartalmaz egy automatikus optimalizáló rendszert, amely először az akkumulátorban lévő villamos energiát használja fel, és automatikusan elindítja a dízelmotort, ha az áram elfogy. A szabályozott hőmérsékletű pótkocsikat nagyon dízel-intenzívnek tekintik, de egy ilyen innovációval a fenntarthatóbb logisztika felé terelhetjük a változást!

„A csökkentett éghajlati hatások minden része hozzájárul a fosszilis anyagoktól mentes működésre vonatkozó célunk eléréséhez, és üdvözöljük az új technológiát a fenntartható élelmiszer-logisztika legjobb gyakorlatának tesztelésére és értékelésére” – mondta Peter Haveneth, a Frigoscandia vezérigazgatója.

Iikka Savisalo, a Valoe vezérigazgatója: „A Valoe keményen dolgozott a mobilitási alkalmazásokhoz szükséges napelemes rendszerek fejlesztésére és bevezetésére összpontosítva. Az egyik első mozgó szegmens a hidegláncos szállítás a nagy hasznosítható felületek miatt, ahol a napelemes technológia jól megvalósítható. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan elismert cégekkel partnerek vagyunk, mint a TIP Group és a Frigoscandia. Együtt már alig várjuk, hogy a zéró kibocsátású közlekedés valósággá váljon”.

Forrás: Valoe

(Ezt a cikket 59 alkalommal tekintették meg.)