Alkatrészgyártók hírei Hírek Külföld Logisztika Márkahírek Mercedes Szerviz

A Mercedes-Benz Trucks logisztikai központot hoz létre a globális alkatrészellátásra a Németországi Halberstadtban

A rugalmas, hatékony és fenntartható alkatrész-logisztika fontos sikerfaktor a Daimler Truck és az egész világon elérhető ügyfelei számára: az alkatrészek gyors és átfogó ellátásának köszönhetően a járműflották több időt tölthetnek az utakon, és kevesebbet állnak. A Daimler Truck függetlenségének köszönhetően úgy állítja fel globális alkatrészellátását (pótalkatrész-logisztikáját) a Mercedes-Benz teherautók számára, hogy még ügyfélorientáltabb legyen.

Fotó: Daimler Truck

Az alkatrészellátás globális központjaként teljesen új logisztikai központ épül a Németországi Halberstadtban, Szászország-Anhaltban. A jövőben az alkatrészszállítás erről a központi helyről történik, kiküszöbölve a további szállítási útvonalakat és lerövidítve az alkatrészek rendelkezésre állásáig eltelt időt. A létesítmény a Daimler Truck ügyfelek igényeinek megfelelően készül. A régiós kereskedők közvetlenül elláthatók, vagy ha szükséges, ők maguk is átvehetik az alkatrészeket.

Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, Sven Schulze, gazdasági, idegenforgalmi, mezőgazdasági és erdészeti miniszter, Daniel Szarata, Halberstadt polgármestere, Jörg Howe, a Daimler Truck AG globális kommunikációért és külügyekért felelős főképviselője , és Uwe Kazmeier, a Mercedes-Benz Trucks ügyfélszolgálati és alkatrészekért felelős vezetője hivatalosan bejelentette a közelmúltban aláírt szerződést a halberstadti logisztikai központra, a szövetségi állam, Halberstadt város és a Daimler Truck képviselőivel tartott ünnepségen.

Az új logisztikai központ akár 300 000 különféle terméket szállít – a legkisebb csavartól a kész teherautó-fülkéig – a világ több mint 170 országában található, csaknem 3000 járműkereskedőhöz. A Global Parts Center így jelentős mértékben hozzájárul majd a nemzetközi áruforgalom biztosításához. A legkorszerűbb tárolási és szállítószalagos technológiának köszönhetően minden járműalkatrész azonnali visszakereshető lesz egy automata magasraktárban és egy automatizált kisalkatrész-raktárban. Az építkezés a tervek szerint 2023-ban kezdődik, az üzembe helyezés pedig körülbelül három évvel később történik meg.

Karin Rådström, Mercedes-Benz Trucks vezérigazgatója: “Halberstadt és a Globális Alkatrészközpont jövőben fontos szerepet fog játszani: az új logisztikai központból származó alkatrészek jelentős hozzájárulást fognak tenni ügyfeleink teherautóinak folyamatos üzemeltetéséhez, ezzel teljesítve ‘Megbízható teherautók’ ambícióinkat.”

Dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke: „Szász-Anhalt keresett helyszín a vállalati letelepedésekhez. Ezt a Daimler Truck Halberstadt iránti elkötelezettsége is alátámasztja. A kiválóan fejlett infrastruktúra, a központi elhelyezkedés Európa szívében és a gyorsan működő adminisztráció az, ami megkülönböztet bennünket. Szász-Anhaltban tárt karokkal várják a befektetőket. Sikeres megvalósítást kívánok a régióban számos munkahelyet teremtő Global Parts Centernek.”

Jörg Howe, a Daimler Truck AG globális kommunikációért és külügyekért felelős főképviselője: „Új Globális Alkatrészközpontunk cégünk történetének legnagyobb logisztikai projektje. A jövőben a halberstadti telephely kulcsfontosságú szerepet fog játszani teherautóink, így gazdaságunk és társadalmunk működésében. Teherautók nélkül a gyárak álldogálnak, a szupermarketek polcai pedig üresek.”

Sven Schulze, gazdasági, idegenforgalmi, mezőgazdasági és erdészeti miniszter: „Szász-Anhalt, mint üzleti helyszín számára pozitív jel, hogy egy újabb globálisan aktív vállalat települ ide. A döntés új lendületet ad az államnak és a térség gazdasági fejlődésének. Az olyan innovációs motorral, mint a Daimler Truck, a helyszín még vonzóbbá válik más vállalatok számára.”

Daniel Szarata, Halberstadt polgármestere: „Halberstadt szeretettel köszönti a Daimler Truck Globális Alkatrészközpontját. Örömünkre szolgál, hogy a Harz régió és Szász-Anhalt egyik legnagyobb gazdasági befektetésének helyszíne lehetünk. A város utóbbi években végzett folyamatos munkája teljesen megtérül ennek a településnek köszönhetően. Jövőbe mutató munkahelyek jönnek létre a kiemelkedően motivált dolgozóink számára a városunkban. Halberstadt városaként mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vállalat mindig jogosnak érezze döntését. Szeretném megköszönni mindenkinek a projektben részt vevő elkötelezettségét és támogatását!”

A Harz-hegység szíve: a Mercedes-Benz Trucks logisztikai központot hoz létre a globális alkatrészellátáshoz a szász-anhalti Halberstadtban – Fotó: Daimler Truck

Globális alkatrészközpont Halberstadtban: A Harz régióban a Mercedes-Benz Trucks világméretű alkatrészellátásának szíve

A Mercedes-Benz Trucks mintegy 2600 beszállítója látja el a jövőben a logisztikai központot alkatrészeivel. Halberstadt így a Mercedes-Benz Trucks világméretű alkatrészellátásának szíve lesz. A Fuso alkatrészellátását Európában is a Halberstadt fogja ellátni a jövőben. Az új helyszín egy háromlépcsős logisztikai folyamatban mintegy 20 regionális logisztikai központot szolgál majd ki világszerte – például Európa különböző országaiban.

Halberstadt nemcsak Németország szívében található, hanem ideális helyen, a Daimler Trucks számos beszállítója és európai vásárlója között. A régióban a szövetségi utakon és autópályákon keresztüli kapcsolat szintén lehetővé teszi az alkatrészek gyors szállítását.

A bővítés első szakaszában a halberstadti East Industrial Parkban található új épület bruttó 270 000 négyzetméter alapterületű lesz, mintegy 260 000 négyzetméter logisztikai területtel. Legfeljebb 450 szakképzett munkahely jön létre a helyszínen. A további építési szakaszok és a globális alkatrészlogisztikával kapcsolatos további tevékenységek bevezetése után akár 600 munkahely is létrejön a telephelyen.

Fotó: Daimler Truck

Fenntarthatóság a helyszínen

Az új logisztikai helyet a kezdetektől fogva CO₂-semleges működésre tervezzük; az energiakoncepció teljesen eltekint a fosszilis tüzelőanyagoktól. Sem földgázra, sem olajra nincs szükség. A helyszín fűtése elektromos hőszivattyúkkal történik, amelyek padlófűtési rendszereken keresztül juttatják be a hőt az épületbe. Az alacsony fűtővíz hőmérsékletnek és az ipari padlók tároló hatásának köszönhetően magas szintű energiahatékonyság érhető el.

Emellett a tetőket napelemes rendszerekkel kívánják felszerelni, amelyek évente akár 13 millió kWh elektromos energiát is termelhetnek. Ez több áramot jelent, mint amennyit a helyszínen fogyasztanak el. A Global Parts Centerből származó többletenergiát a Daimler Truck más németországi telephelyei számára is elérhetővé teszik. A melléképületek tetőzete kizöldül.

Az alkalmazottak nagyszámú töltőállomást kapnak az e-autók és az e-kerékpárok számára. Megfelelő töltési lehetőségek állnak majd rendelkezésre a beszállítók teherautóihoz is, amelyek flottáját fokozatosan villamosítják.

Forrás: Daimler Truck

(Ezt a cikket 29 alkalommal tekintették meg.)