Román rendőrszakszervezet: a közlekedési rendőröket bírságolásra kényszerítik

Nagyszabású megfélemlítésre panaszkodik a román Europol rendőrszakszervezet.

A romániai Erdőközi Andrea rendőr (b) a forgalmat figyeli a magyar kollegáival Szajol határában, a 4-es főút 110-es kilométerénél lévő parkolónál 2016. augusztus 5-én. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya forgalomellenőrző alosztályának munkatársai a romániai Máramaros Megyei Rendőr-felügyelőség munkatársaival közösen tartanak közúti közlekedési ellenőrzéseket. A romániai rendőrök az idén is intézkedési jog nélkül, megfigyelőként segítenek a 4-es számú főútvonal megyei szakaszán az eljárás alá vont román állampolgárságú emberekkel szembeni rendőri intézkedéseknél. MTI Fotó: Mészáros János

Nagyszabású megfélemlítésre panaszkodik a román Europol rendőrszakszervezet, amely szerint főnökeik bírságolásra akarják kényszeríteni a közlekedési rendőröket – írta csütörtöki számában az Adevarul című lap.

Illusztráció – MTI Fotó: Mészáros János

Az érdekképviselet, amelynek a névazonosság ellenére nincs köze az európai uniós rendőri együttműködést koordináló nemzetközi szervezethez, azt kifogásolja, hogy az országos rendőr-főfelügyelőséghez (IGPR) tartozó autópálya-rendőrség főnöke körlevélben írta elő beosztottjainak: ezentúl meg kell indokolniuk, ha figyelmeztetésben részesítenek egy járművezetőt közlekedési vétségért. Az Europol szakszervezet szerint ezzel arra próbálják kényszeríteni a közlekedési rendőröket, hogy a körülményektől függetlenül, minden kihágásért bírságot szabjanak ki.

„Már csak az hiányzik, hogy konkrét mennyiségi teljesítménymutatókat szabjanak meg, vagyis normát határozzanak meg a behajtandó bírságok mértékéről” – zúgolódott a rendőrszakszervezet, amely arra bíztatja az autópálya-rendőrségnél dolgozó kollégákat, hogy tekintsenek el ettől a „szemétségtől”, vagy csak annyi magyarázatot fűzzenek a jelentésükhöz, hogy a kihágásokra vonatkozó, 2001-ben kiadott 2-es számú kormányrendeletnek megfelelően jártak el.

Az Adevarul által fénymásolatban közzétett körlevélből kiderült, hogy az autópálya-rendőrség főnöke az idén márciustól érvényes – az agresszív vezetést is büntető és a nagyarányú sebességtúllépésért súlyosabb bírságokat előíró – új közlekedési szabályok alkalmazását kéri számon beosztottjain.

Az új közúti szabályzat 1300-2900 lejes (100-230 ezer forint) bírsággal és a jogosítvány 90 napos felfüggesztésével bünteti azokat, akik indokolatlan módon az autópálya leállósávjában közlekednek, és 120 napra növeli a jogosítvány-felfüggesztés időtartamát azok esetében, akik visszafordulnak, vagy az autópályán a forgalommal szemben haladnak, vagy tiltott helyen hajtanak át másik pályaszakaszra.

A gyorshajtás büntetésében márciustól új küszöböt vezettek be: 120 napra felfüggesztik a vezetői engedélyét annak a sofőrnek, aki óránként több mint 70 kilométeres sebességgel lépi túl az adott szakaszon megengedett maximális sebességet. Eddig a 90 napos eltiltás volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet az óránként 50 kilométernél nagyobb sebességtúllépés esetében szabnak ki.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 56 alkalommal tekintették meg.)