Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Külföld Útdíj Vezércikk

Csökkent a díjfizetős közúti áruforgalom júliusban Németországban

A gazdasági aktivitás küszöbön álló lassulására utalva csökkent a kamionok futásteljesítménye júliusban a német autópályákon – ismerteti a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.

Illusztráció – Német autópályán. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A BAG szövetségi árufuvarozási hivatal (Bundesamt für Güterverkehr) és a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint júliusban a legalább négytengelyes tehergépkocsik futásteljesítménye az útdíjköteles szövetségi autópályákon az előző havihoz képest 1,4 százalékkal csökkent, naptári és szezonális hatásoktól megtisztítva.

Az előző év azonos hónapjához, 2021 júliusához képest a nehéz tehergépjárművek naptárhatástól megtisztított útdíjfizetési kilométer-indexe 1,6 százalékkal volt alacsonyabb. Az autópályákon megtett tehergépkocsi-kilométerek viszonylag pontosan jelzik a gazdasági aktivitás várható alakulását. A gazdasági tevékenység közlekedési szolgáltatásokat generál és igényel. Ezért egyértelmű összefüggés van a tehergépjárművek útdíjfizetési teljesítményindexe és a gazdasági tevékenység mutatói, különösen az ipari termelési index között.

A tehergépjárművek útdíjfizetési teljesítményindexe így nagyjából megközelíti az ipari termelés alakulását. Mivel körülbelül egy hónappal korábban áll rendelkezésre, mint a termelési index, alkalmas az aktuális gazdasági fejlődés korai indikátorának. A naptári és szezonális kiigazítás utáni legnagyobb mértékű, 2,6 százalékos havi csökkenést a nehéz tehergépjárművek úthasználati kilométer-forgalmában Szászországban regisztrálták 2022 júliusában.

Az idén április óta a határokon átlépő utakra vonatkozó nehéz tehergépjármű-útdíjindexek is rendelkezésre állnak. Ezek a német határon történő be- és kilépések számát mérik. Júliusban a határforgalom minden határon csökkent az előző hónaphoz képest. A legnagyobb, 4,2 százalékos csökkenés a lengyel határon következett be.    
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/08/PD22_335_421.html

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 40 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.