Aktuális Hírek Kiemelt hírek Munkavállalás Sofőrök Vezércikk

Nemzetközi karrier a volán mögött – sofőr állás a teherszállításban

Évtizedek óta komoly népszerűségnek örvendenek a teherszállításhoz és logisztikához kötődő munkák. A legtöbb munkavállalót felszippantó terület mégis a sofőröké, hiszen az ilyen profilú vállalatoknak folyamatos az igénye a járművezetőkre. Könnyen lehet tehát, hogy egy kamion volánja mögött találhatjuk meg számításainkat.

A teherszállítmányozás számos sofőr állást kínál

A legtöbb munka esetében bátran elmondható, hogy valamilyen előképzettség, vagy tapasztalat feltétlenül szükséges hozzá. Ezek hiányában a pályázó vagy nem bizonyul alkalmasnak a pozícióra, vagy egyszerűen csak olyan munkákat tud megcélozni, melyek a legtöbb szükséges kvalitást nélkülözni tudják. Kedvező arany középút lehet ugyanakkor az, ha nem konkrét iskolai képzettség, hanem valamely más dokumentum birtokában helyezkedhetünk el egy nekünk tetsző pozícióban. Egy sofőr állás erre jelent kiváló példát, hiszen ez esetben akár egy jogosítvány megléte is elegendő lehet ahhoz, hogy megkapjuk a munkát.

Lássuk be, hogy egy jogosítványnak egyébként is nagy hasznát vesszük a hétköznapokban is. Így annak megszerzése szinte mindenki számára evidens. Ha pedig arra gondolunk, hogy ez akár a belépőnket is jelentheti a munkaerőpiacra, még inkább felértékelődik a vezetői engedély megszerzése. Egy-egy sofőr állás akár már B-kategóriás jogosítvánnyal is elérhető. A futárok, taxisofőrök és más hasonló szakmák esetén lényegében ennyi az alapkövetelmény. Egy sofőr állás azonban jóval nagyobb méreteket is ölthet. Ha magasabb kategóriában gondolkozunk, máris belépőt nyertünk a teherfuvarozás világába, ahol folyamatos az igény a megbízható sofőrökre.

A teherszállítás szolgálatában

Sokak szerint egy sofőr állás valahol a C-kategóriás jogosítványnál kezdődik. Tény, amit tény, hogy ha egy laikust kérdeznénk arról, mi jut eszébe először a sofőrködésről, bizonyára kamionokat és teherautókat említene. Ez természetesen nem is véletlen, hiszen a teherszállítmányozással foglalkozó cégek, sofőrök és járművek erősen jelen vannak a mindennapjainkban. Találkozhatunk velük a városokban, főutakon és autópályákon egyaránt. Számos hazai és nemzetközi tehergépjármű rója a kilométereket nap mint nap azért, hogy minden rájuk bízott áru biztonságosan és időben eljusson a célig. Persze már ennyiből is jól látszik, hogy ez a fajta sofőr állás nem tartozik a legegyszerűbbek közé.

A teherfuvarozók jellemzően nagy mennyiségű és komoly értéket képviselő árukért felelnek. Gyakorlatilag elmondható, hogy sok esetben teljes vagyonok vannak egyetlen ember képességeire és rutinjára bízva. Így tehát ha valaki ilyen típusú munkát keres, nem árt, ha rendelkezik némi tapasztalattal. Ezt persze valahol meg is kell szerezni, ám az is tény, hogy a jogosítvány kategóriákkal párhuzamosan a rutin is fokozatosan megszerezhető, akár egyre nagyobb és nagyobb járművek volánja mögött ülve. Egy C vagy CE jogosítványhoz kötött sofőr állás pedig már egészen szép karrierlehetőségeket tartogat, akár nemzetközi viszonylatban is.

A volán mögött is építhetünk sikeres karriert

Nemzetközi és hazai kilátások

Ha teherszállítmányozásról van szó, rendkívül gyakori, hogy az adott sofőr állás nemzetközi viszonylatra szól. Legyen szó akár hazai, akár külföldi speditőr cégről, a szállítási viszonylatok a legritkább esetben szólnak csupán országunk határain belülre. Az árukat számos szomszédos vagy még távolabbi országba el kell juttatni, ennek pedig egyik leggazdaságosabb módja a kamionokon keresztül vezet. Egy nemzetközi teherszállításban betöltött sofőr állás szintén nem egyszerű. Hosszú utak, autópályák végtelen aszfaltcsíkjai, több hetes távollét, rakodási munkák, az áru megóvása és az időben történő szállítás mind-mind olyan faktorok, amelyek komoly nyomást helyeznek a sofőrökre. Tény azonban, hogy jövedelem szempontjából nehezen találunk kedvezőbb sofőr állást a piacon.

Ha valaki nem vágyik nemzetközi utakra, akkor természetesen a belföldi szállítmányozás is tartogat lehetőségeket. Ez egy kevesebb stresszel és távolléttel járó lehetőség, amely ugyanakkor szerényebb fizetést garantál. Ettől függetlenül a határokon belül maradva is szép karriert építhetünk sofőrként. Az, hogy mekkora kompromisszumokra vagyunk hajlandók vagy éppen mi jelenti számunkra a legjobb lehetőséget, abszolút szubjektív döntés. Az azonban biztos, hogy a sofőr állás paletta számos kiváló opciót rejt mindazok számára, akik a volán mögött képzelik el a dolgos hétköznapokat. És ki tudja? Talán egyszer a saját vállalkozásunkat is elindíthatjuk, mely már tényleg a szakma csúcsát jelenti.

WP

(Ezt a cikket 107 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.