Szlovéniában az autópályákon bevezették az e-matricákat

A szlovén autópályákon február 1-jétől a személyautók esetében, már csak e-matricával lehet közlekedni.

Fotó: MTI / Varga György

A szlovén autópályákon február 1-jétől a személyautók esetében, már csak e-matricával lehet közlekedni. A 13 éven át használt autópálya-matricák lecserélése zökkenőmentesen, technikai problémák nélkül zajlott – közölte kedden a szlovén autópálya kezelő vállalat (DARS).

Illusztráció – Fotó: MTI / Varga György

A jármű rendszáma alapján megváltott e-matricák érvényességét az autópálya-hálózaton felállított kamerák ellenőrzik. Az e-matrica megvásárolható például benzinkutakon, de online is. A szlovén állami autópálya-társaság, a DARS figyelmeztetett, hogy az e-matrica vásárlásakor a járművezetők felelőssége, hogy gépkocsijuk rendszámát helyesen tüntessék fel a rendszerben.

Újdonság az is, hogy az éves e-matrica már nem csak naptári évre váltható, az a vásárlástól számítva egy évre érvényes. Az e-matricákat decemberben kezdték el értékesíteni, és múlt péntekre közel 370 ezer darabot vásároltak meg. Személygépkocsi esetében az egy éves e-matrica ára 110 euróba (39 ezer forint), a havi 30 euróba (10 ezer forint), a heti 15 euróba (5000 forint) kerül, és Szlovénia összes fizetős útszakaszára érvényes.

A 3,5 tonnát meghaladó járművek esetében már 2018 áprilisától a DarsGo elektronikus útdíjrendszert kell használni.

Forrás: Kriják Krisztina – MTI

(Ezt a cikket 124 alkalommal tekintették meg.)