Autópálya Hírek Közút Külföld Személyautók Útdíj

Szlovéniában az autópályákon bevezették az e-matricákat

A szlovén autópályákon február 1-jétől a személyautók esetében, már csak e-matricával lehet közlekedni. A 13 éven át használt autópálya-matricák lecserélése zökkenőmentesen, technikai problémák nélkül zajlott – közölte kedden a szlovén autópálya kezelő vállalat (DARS).

Illusztráció – Fotó: MTI / Varga György

A jármű rendszáma alapján megváltott e-matricák érvényességét az autópálya-hálózaton felállított kamerák ellenőrzik. Az e-matrica megvásárolható például benzinkutakon, de online is. A szlovén állami autópálya-társaság, a DARS figyelmeztetett, hogy az e-matrica vásárlásakor a járművezetők felelőssége, hogy gépkocsijuk rendszámát helyesen tüntessék fel a rendszerben.

Újdonság az is, hogy az éves e-matrica már nem csak naptári évre váltható, az a vásárlástól számítva egy évre érvényes. Az e-matricákat decemberben kezdték el értékesíteni, és múlt péntekre közel 370 ezer darabot vásároltak meg. Személygépkocsi esetében az egy éves e-matrica ára 110 euróba (39 ezer forint), a havi 30 euróba (10 ezer forint), a heti 15 euróba (5000 forint) kerül, és Szlovénia összes fizetős útszakaszára érvényes.

A 3,5 tonnát meghaladó járművek esetében már 2018 áprilisától a DarsGo elektronikus útdíjrendszert kell használni.

Forrás: Kriják Krisztina – MTI

(Ezt a cikket 77 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock