Ajánlatok Alkatrészgyártók hírei Hírek Kiemelt hírek Kishaszonjárművek Vezércikk

Erre figyeljünk, amikor a teherautón gumit cserélünk!

Ahogy minden gépjárműnél, a teherautóknál is elengedhetetlen, hogy évi kétszer – ősszel és tavasszal – sor kerüljön az évszaknak megfelelő gumik felszerelésére. A nem megfelelő gumik használata az abroncsok rendellenes kopásához, rossz tapadáshoz, az autó kicsúszásához, a féktávolság növekedéséhez, összességében balesetmentes közlekedéshez vezethet.

Ekkor kerüljön sor a gumik cseréjére

A hűvös idő beköszöntével – ha az átlaghőmérséklet 4°C alá süllyed – elérkezik az ideje a téli gumik felrakásának. A téli abroncsok mélyebb barázdáltságuknál fogva erősebb tapadást, ezzel együtt biztosabb fékezést tudnak nyújtani. Ha a téli gumikat a melegebb időben nem cseréljük majd le nyárira, azok túlzott mértékben fognak kopni, így egyáltalán nem biztos, hogy megélik majd a következő szezont is.

Teherautók esetében a nyári gumikat akkor ajánlott felhelyezni, ha a hőmérséklet tartósan 10 °C felett van. A teherautók kerekének jellemzője, hogy speciális oldalfallal rendelkeznek, melynek segítségével jobban bírják a feladatukból adódó fokozott terhelést. A teherautókra szánt gumik „C” jelöléssel rendelkeznek.

A szezonális cserén kívül akkor is le kell cserélni a gumikat, ha azok defektesek lesznek, megrepednek, megsérülnek vagy a kopottság következtében a profilmélységük nem éri el a hatóságilag meghatározott mértéket. Ez tehergépkocsik kerekei esetén 3-6 mm alatti mélységet jelent. Előfordulhat az is, hogy a kerekek rendellenesen kopnak, rossz méretűek vagy nem a teherautókra való C típusú gumikat szerelték fel.

A gumiabroncsok kiválasztásának szempontjai

Amellett, hogy a felszerelni kívánt gumi az évszaknak megfelelőek legyenek, más feltételeknek is meg kell felelniük. A téli és a nyári gumik anyagukban és mintázatukban is eltérőek. Fontos, hogy tengelyenként azonos paraméterekkel rendelkező gumik kerüljenek a teherautóra és természetesen az sem mindegy, hogy milyen méretűek. A felszerelést érdemes szakszervizre bízni, hiszen nem csak felrakni kell a kerekeket, de kiegyensúlyozni (centírozni) is, ami csak szerelőműhelyben végezhető el.

A teherautón történő gumicsere lépései

Tapasztalattal rendelkezők azonban otthon is végrehajtják a teherautón történő gumicserét. Mielőtt nekilátnánk, győződjünk meg róla, hogy a felhelyezni kívánt kerekek jó állapotban vannak. Ha az egyik pár kissé használtabb, mint a másik, a rosszabbakat rakjuk előre. Szereljük le még a földön lévő autó dísztárcsáit és lazítsuk meg a kerekeket rögzítő csavarokat. Vegyük le a régi kerekeket és rakjuk fel az újakat. A csavarrudakat kenjük be speciális kenőanyaggal, majd húzzuk meg a kerékcsavarokat. Végül visszarakhatjuk a dísztárcsát. Ne feledkezzünk el a guminyomás ellenőrzéséről, szükség esetén pótlásáról sem.

Így történjen a használt gumik tárolása

A leszerelt gumik megfelelő tárolásával hosszú élettartamot biztosíthatunk számukra. Azokat a gumikat, melyeket szezonálisan nem használunk, alapos tisztítást követően rakjuk száraz, hűvös, természetes és mesterséges fénytől védett helyre. Felni nélkül egymás mellé állítva, felnivel pedig egymásra fektetve helyezzük el őket a garázs vagy a pince egyik sarkába. Érdemes a menetirányt és az oldalt is feltüntetni a kerekeken, megkönnyítve ezzel az abroncsok újbóli felszerelését.

Forrás: Dog and Pony Kommunikációs Ügynökség

(Díjmentes PR megjelenés. A Szerk.)

(Ezt a cikket 64 alkalommal tekintették meg.)