Ajánlatok Alkatrészgyártók hírei Hírek Kiemelt hírek Kishaszonjárművek Vezércikk

Erre figyeljünk, amikor a teherautón gumit cserélünk!

Ahogy minden gépjárműnél, a teherautóknál is elengedhetetlen, hogy évi kétszer – ősszel és tavasszal – sor kerüljön az évszaknak megfelelő gumik felszerelésére. A nem megfelelő gumik használata az abroncsok rendellenes kopásához, rossz tapadáshoz, az autó kicsúszásához, a féktávolság növekedéséhez, összességében balesetmentes közlekedéshez vezethet.

Ekkor kerüljön sor a gumik cseréjére

A hűvös idő beköszöntével – ha az átlaghőmérséklet 4°C alá süllyed – elérkezik az ideje a téli gumik felrakásának. A téli abroncsok mélyebb barázdáltságuknál fogva erősebb tapadást, ezzel együtt biztosabb fékezést tudnak nyújtani. Ha a téli gumikat a melegebb időben nem cseréljük majd le nyárira, azok túlzott mértékben fognak kopni, így egyáltalán nem biztos, hogy megélik majd a következő szezont is.

Teherautók esetében a nyári gumikat akkor ajánlott felhelyezni, ha a hőmérséklet tartósan 10 °C felett van. A teherautók kerekének jellemzője, hogy speciális oldalfallal rendelkeznek, melynek segítségével jobban bírják a feladatukból adódó fokozott terhelést. A teherautókra szánt gumik „C” jelöléssel rendelkeznek.

A szezonális cserén kívül akkor is le kell cserélni a gumikat, ha azok defektesek lesznek, megrepednek, megsérülnek vagy a kopottság következtében a profilmélységük nem éri el a hatóságilag meghatározott mértéket. Ez tehergépkocsik kerekei esetén 3-6 mm alatti mélységet jelent. Előfordulhat az is, hogy a kerekek rendellenesen kopnak, rossz méretűek vagy nem a teherautókra való C típusú gumikat szerelték fel.

A gumiabroncsok kiválasztásának szempontjai

Amellett, hogy a felszerelni kívánt gumi az évszaknak megfelelőek legyenek, más feltételeknek is meg kell felelniük. A téli és a nyári gumik anyagukban és mintázatukban is eltérőek. Fontos, hogy tengelyenként azonos paraméterekkel rendelkező gumik kerüljenek a teherautóra és természetesen az sem mindegy, hogy milyen méretűek. A felszerelést érdemes szakszervizre bízni, hiszen nem csak felrakni kell a kerekeket, de kiegyensúlyozni (centírozni) is, ami csak szerelőműhelyben végezhető el.

A teherautón történő gumicsere lépései

Tapasztalattal rendelkezők azonban otthon is végrehajtják a teherautón történő gumicserét. Mielőtt nekilátnánk, győződjünk meg róla, hogy a felhelyezni kívánt kerekek jó állapotban vannak. Ha az egyik pár kissé használtabb, mint a másik, a rosszabbakat rakjuk előre. Szereljük le még a földön lévő autó dísztárcsáit és lazítsuk meg a kerekeket rögzítő csavarokat. Vegyük le a régi kerekeket és rakjuk fel az újakat. A csavarrudakat kenjük be speciális kenőanyaggal, majd húzzuk meg a kerékcsavarokat. Végül visszarakhatjuk a dísztárcsát. Ne feledkezzünk el a guminyomás ellenőrzéséről, szükség esetén pótlásáról sem.

Így történjen a használt gumik tárolása

A leszerelt gumik megfelelő tárolásával hosszú élettartamot biztosíthatunk számukra. Azokat a gumikat, melyeket szezonálisan nem használunk, alapos tisztítást követően rakjuk száraz, hűvös, természetes és mesterséges fénytől védett helyre. Felni nélkül egymás mellé állítva, felnivel pedig egymásra fektetve helyezzük el őket a garázs vagy a pince egyik sarkába. Érdemes a menetirányt és az oldalt is feltüntetni a kerekeken, megkönnyítve ezzel az abroncsok újbóli felszerelését.

Forrás: Dog and Pony Kommunikációs Ügynökség

(Díjmentes PR megjelenés. A Szerk.)

(Ezt a cikket 93 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock