Balesetek Busz hírek Hírek Külföld Sofőrök

Veronai buszbaleset – A velencei bíróság hat évre csökkentette a veronai busztragédiát okozó sofőr börtönbüntetését

Az illetékes velencei fellebbviteli bíróság kedden tizenkét évről hat évre csökkentette a 17 halálos áldozatot követelő veronai busztragédiát okozó sofőr börtönbüntetését.

Résztvevők a veronai buszbaleset áldozatairól tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon a fővárosi Flórián téren található közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél 2017. január 23-án. – MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ítéletet Alberto Pallotti, az olaszországi közúti balesetek áldozatait és családtagjait képviselő non profit szövetség (Aifvs) elnöke mgerősítette az MTI-nek. A buszsofőr ellen 2018-ban indult per, 2020-ban első fokon a szabadságvesztés mellett eltiltották Olaszországban a járművezetéstől, és az ügyészség 5 millió euróban szabta meg az áldozatok után járó kártérítés összegét. Az első fokú eljárást Verona, a másodfokú tárgyalást Velence fellebbviteli bíróságán tartották.

Az elítélt sofőr vezette azt az autóbuszt, amely a Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait és kísérőiket szállította. 2017. január 20. éjszaka az autóbusz Verona közelében az autósztráda szalagkorlátjához sodródott, majd a közeli felüljáró oszlopába csapódott és kigyulladt. Tizenheten veszítették életüket, a tanulókat mentő és súlyos sérüléseket szenvedett Vígh György tanár két évvel később hunyt el.

Alberto Pallotti, az Aifvs elnöke az MTI-nek nyilatkozva “az igazság vereségéről” beszélt. Pallotti személyesen volt jelen az ítélet felolvasásakor. Pallotti hozzátette, az olasz törvények értelmében az elítéltnek ebből legalább két és fél évet börtönben kell letöltenie, a többit az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága miatt akár el is engedhetik neki. Szabadságvesztését olasz büntetés-végrehajtási intézetben kell megkezdenie, majd kérvényezheti Magyarországra történő áthelyezését.

“Nem jó kifejezés az, hogy a hozzátartozók csalódottan fogadták a bírósági döntést. Nagyon nehéz megmagyarázni a családtagoknak, miért enyhítették az elkövető börtönbüntetését” – mondta a közlekedési balesetek áldozatait és családtagjait képviselő országos szövetség vezetője. “A veronai autóbusz-balesetben elhunytak nem kaptak igazságot” – nyilatkozta Pallotti.

Az Aifvs ügyvédje Davide Tirozzi szerint a buszsofőr ügyvédjei és az ügyészség megállapodása vezetett az enyhített ítélethez. A sofőrt tavaly nyáron első fokon 12 évre ítélték.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 40 alkalommal tekintették meg.)

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!