Forrás: Eurowag – Shutterstock

Lengyelország bejelentette, hogy 2021 júniusában az ország egy új, elektronikus útdíjfizetési rendszerre áll át. Az e-TOLL elnevezésű rendszer a jelenlegi viaTOLL rendszert váltja, amelynek szeptember 30. után megszűnik a támogatása. Az Eurowag segít a vállalatoknak, hogy a lehető legsimább legyen az átállás.

Forrás: Eurowag – Shutterstock

Mennyiben új az e-TOLL?

A viaTOLL rendszerrel ellentétben az új e-TOLL rendszer műholdas Global Navigation Satellite System (GNSS) nyomkövetést használ. Ez azt jelenti, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb, kereskedelmi használatban lévő járműveknek folyamatosan közvetíteniük kell a helymeghatározásukat, hogy el lehessen dönteni, milyen útdíjat kell fizetniük. Amennyiben ez elmarad, az akár 1500 zlotyis büntetést is vonhat maga után, még akkor is, ha a jel továbbítása nem a sofőr hibája miatt nem teljesül.

Hogyan tudnak csatlakozni a járművek az e-TOLL rendszerhez?

Lengyelország jelenleg három csatlakozási lehetőséget kínál az e-TOLL rendszerhez: kompatibilis fedélzeti egységgel (OBU), mobil alkalmazással vagy gyárilag beszerelt külső helymeghatározási rendszerrel (External Location System – ELS).

Csatlakozás mobil alkalmazással

Az e-TOLL rendszerhez egy Android és iOS rendszerekhez ingyenesen elérhető mobil alkalmazással lehet csatlakozni. Ennek a megoldásnak számos hátránya van. Ennél a módszernél a sofőrnek folyamatos kapcsolatot kell biztosítania az e-TOLL rendszerrel, ami a mobiltelefon akkumulátorát és mobiladat-forgalmát használja. Amennyiben a jeltovábbítás megszakad, a sofőrt meg is büntetheti a lengyel útdíjhatóság.

A cikk írásának időpontjában még nem volt letölthető az e-TOLL mobilalkalmazás.

Csatlakozás külső helymeghatározási rendszerrel (ELS)

A járművek beszerelt ELS egységgel is csatlakozhatnak az e-TOLL rendszerhez. Ezeket a készülékeket harmadik féltől kell megvásárolni és ők szerelik be. A rendszer használata általában előfizetéshez kötött.

Forrás: Eurowag – Shutterstock

Csatlakozás fedélzeti egységgel

A lengyel útdíjhatóság által jóváhagyott fedélzeti egységet (OBU) is lehet csatlakoztatni az e-TOLL rendszerhez. Az Eurowag ezt a megoldást javasolja, mert ez jár a legalacsonyabb költséggel a fuvarozó cégek számára. A módszer előnye az is, hogy nem igényel mobiltelefont, amit esetleg a sofőrök elfelejtenek feltölteni vagy véletlenül kikapcsolnak, és ezért büntetést kapnak.

Az OBU-val való csatlakozás további előnyökkel is jár. A lengyel kormány 500 zlotyi adókedvezményt ad minden olyan jármű után, amelyet e-TOLL rendszerrel kompatibilis eszközzel szerelnek fel.

Miért érdemes az Eurowag OBU megoldását választani?

Az Eurowag OBU egysége nem csupán egy csatlakozási lehetőség az e-TOLL rendszerhez. A készülék egy tanúsítvánnyal rendelkező EETS díjfizetőeszköz is, amellyel több európai országban lehet egyszerűen útdíjat fizetni. Az egység az egyedi Fuel Guard technológiájával pedig védelmet biztosít az üzemanyagkártyás csalások ellen is. Az Eurowag OBU flottamenedzsment eszközöket is tartalmaz, amelyek kívánság esetén aktiválhatók. Az ELS-megoldással ellentétben azonban az OBU-val nem kötelező a flottamenedzsment megoldásokra is előfizetni.

Készüljön fel az e-TOLLra az Eurowaggal!

Az Eurowag szorosan figyelemmel követi az e-TOLL változásait, és a fontos hírekről azonnal értesíti ügyfeleit. Ha szeretne támogatást kapni az e-TOLL rendszerre való átállásban, iratkozzon fel az alábbi linken, hogy kiváló szakértő segítséget kapjon munkatársainktól: https://hu.eurowag.com/

Forrás: Eurowag

(Ezt a cikket 509 alkalommal tekintették meg.)