Aktuális Fuvarpiac Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Logisztika Vezércikk

MLSZKSZ: a vasúti és az intermodális fuvarozás lehet a pandémia nagy nyertese

Trendváltás jöhet a világjárvány hatására az árufuvarozásban, amelynek nagy nyertese a vasúti és az intermodális fuvarozás lehet – közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerdán az MTI-vel.

Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A közleményben kifejtették, hogy miközben a hazai közúti – főként a nemzetközi viszonylatú – fuvarozás 2020 első felében jelentős mértékben visszaesett, addig az árutonna-kilométert tekintve a vasúti fuvarozás 7,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A közúti árufuvarozás nemzetközi árutonna-kilométer teljesítménye 33,3 százalékkal, volumene 28,1 százalékkal volt kevesebb 2020 első felében az előző év azonos időszakához képest – tették hozzá.

A tisztán vasúti fuvarozás mellett megnőtt az igény az intermodális árufuvarozás iránt is, az első fél év adatai alapján a teljes magyar intermodális forgalom a pandémia ellenére szerényen, 2 százalékkal nőtt 2019 hasonló időszakához képest. Ezzel a fuvarozási móddal jelentősen csökkenhet az utak környezeti terhelése – egyetlen vasúti szerelvény 35 kamiontól mentesíti a közúti forgalmat -, egyben megoldást jelenthet a közúti fuvarozásban egyre súlyosbodó gépkocsivezető-hiányára – jegyezték meg.

A Duna magyarországi kiszámíthatatlan vízállása miatt tovább esett a vízi árufuvarozás teljesítménye. Az első félévben a belvízi árufuvarozás árutonna-kilométerben kifejezett teljesítménye 15,3 százalékkal, volumene 7,2 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához viszonyítva.

A légi utasforgalom az egy évvel korábbi szint 39 százalékára zuhant. Egyedül a cargo-szállítmányok érkeznek változatlan intenzitással: 2020. január-augusztusban összesen 84 ezer 510 tonna légi teherárut kezeltek, amely 3,3 százalékkal kevesebb 2019 azonos időszakához képest. Kitértek arra is, hogy a szövetség új munkacsoportot hozott létre, hogy segítse a logisztikai vállalkozások felkészülését az európai szintű fuvarozási trendváltásra.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 83 alkalommal tekintették meg.)