Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Üzemanyag Vezércikk

Az üzemanyagok árának alakulása a koronavírus idején (x)

Az üzemanyagok fogyasztói árát idehaza elsősorban a kőolaj világpiaci ára és a forintnak a dollárral szembeni árfolyama alakítja. A koronavírus-járvány gazdasági hatása az üzemanyagárak alakulásában nagyon gyorsan jelentkezett, mivel jelentősen csökkent a kereslet amivel szemben megjelent egy jelentős túlkínálat.

A járvány megfékezésére meghozott intézkedések a gazdasági szereplők jelentős részét is korlátozta, melynek hatására az üzemanyag-felhasználásuk jelentősen csökkent. A turizmus visszaesésével a légi közlekedés lényegében leállt, ez szintén jelentős mértékben csökkentette keresletet. Ez a több tényező együttesen pedig komoly hatást gyakorolt az üzemagyagok árára.

A csökkenő keresletre reagálva, az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti egyeztetések – a kitermelés csökkentéséről – nem hoztak eredményt. Ennek következtében komoly túltermelést alakult ki a nemzetközi olajpiacon. 

A kőolaj ára 2020. márciusban lejtmenetbe kapcsolt, februárhoz viszonyítva 42%-kal csökkent: 1 hordó nyersolaj ára a világpiacon 32 amerikai dollár volt. Áprilisban még tovább csökkent, amikor is a legalacsonyabb szint, ugyan relatív rövid ideig a 25 dollár hordónkénti ár volt. Utoljára 2004-ben ért ennél kevesebbet 1 hordó olaj. 

Egy amerikai dollárért 2020. januárban átlagosan 301, februárban 309, márciusban 312 forintot kellett fizetni. A hazai veszélyhelyzet kihirdetését követő napokban jelentősen a forint jelentősen leértékelődött, a március végi 327 forint/dollár árfolyam 11%-kal volt magasabb az év elejeinél. Tetőzni áprilisban tetőzött a dollár árfolyam, április 3.-án megközelítette a 340 forintot. Jelenleg egy dollár nagyjából 311 forintot ér

A gázolaj fogyasztói ára márciusban 23 havi mélypontra süllyedt. A KSH adatai szerint a lakossági fogyasztásban 6,7%-os súlyt képviselő jármű-zemanyagok fogyasztói átlagára 2020. márciusban 6,8%-kal alacsonyabb volt a 2019. decemberinél. Az autóbenzin és a gázolaj átlagára 2020 januárjában még meghaladta, februárban már alulmúlta a 2019. decemberit. Márciusban a járműüzemanyagok ára tovább csökkent. A benzin átlagára utoljára 2019. februárban, a gázolajé 2018. márciusban volt kisebb a 2020 márciusinál. Áprilisban mindkettő jelentős mértékben még tovább csökkent.

Mivel a jelenlegi második hullámban az országok védekezése egyenlőre eltérő és fontos tényezővé vált a gazdaság működése is a védekezés során, amíg komolyabb korlátozások nem lépnek életbe nem várható az első hullámnál tapasztalt árszint.

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress

 

(Ezt a cikket 56 alkalommal tekintették meg.)