Ellenőrzések elvégezve, öv bekapcsolva, gyújtás és már indulhatunk is. Az autóvezetés a világ egyik legtermészetesebb dolga, ugyanakkor korántsem veszélytelen. A vezetésbiztonsági technológiák egyik kiemelkedő gyártója, a Mio nem csupán autós eszközökkel, de tippekkel is segít, hogy sofőrként hogyan előzhetjük meg a közúti baleseteket.

Forrás: Mio – Double Decker Communications

 

  1. Gondolkodjunk előre!

Akár rövid, akár hosszú útra indulunk, érdemes megtervezni az utazás menetét. Ma már szerencsére nem kell a jó öreg hajtogatott térképpel bajlódni, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség előzetes útvonaltervezésre. A MiVue™ Drive 65 LM élettartamra szóló térképfrissítésekkel és beépített kamerával teszi biztonságosabbá az utazást. A balesetek megelőzése érdekében az úticélt ne vezetés közben, hanem még indulás előtt pötyögjük be, így az idővel is jobban kalkulálhatunk.

  1. Több pihenés, biztosabb célba érés!

Több órás autóút esetén még a leggyakorlottabb sofőröknek is érdemes beiktatni szünetet. Az útvonal megtervezésekor állítsuk be, hogy a benzinkutakat és pihenőhelyeket is jelezze a GPS, ezzel elkerülve a hirtelen, kapkodó irányváltást. Előfordulhat azonban, hogy nem jól mérjük fel energiaszintünket, és a hanyatló figyelem ellenére is tovább vezetünk. A technológia szerencsére már erre is kínál megoldást, a MiVue fedélzeti kamerák közül ugyanis több modell fáradtság-figyelmeztetővel (FA) rendelkezik.

  1. Ne mássz a nyakára!

Senki sem szereti, ha a mögötte lévő autó túl közel van hozzá, hiszen nem csupán zavaró, de rendkívül veszélyes is, a koccanásos balesetek nagy száma ilyen helyzetekből adódik. A megfelelő követési távolság betartásával az esetleges hibák is könnyebben korrigálhatóak. Ezért például a MiVue™ 798 Dual ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) lett felszerelve, ami azonnal jelzi, ha átléptük a megadott értékeket, és túl közel kerültünk az előttünk haladó járműhöz.

  1. Akció – Reakció

A balesetmegelőzés egyik legfontosabb eleme, hogy milyen gyorsan reagálunk a váratlan helyzetekre. A reakcióidő ezen kívül a vezetés más aspektusaiban is szerepet játszik. Közlekedési lámpánál vagy forgalmi dugóban előfordulhat, hogy elkalandozik a figyelmünk, és csak a mögöttünk álló dudálására indulunk el. Ennek kiküszöbölésére a MiVue™ 731 fedélzeti kamerák Stop and Go jelzőrendszere figyelmeztet, amikor az előttünk álló autó elindul, és mi nem reagálunk elég gyorsan, így nem csak a balesetveszély, de a mögöttünk haladó sofőr bosszúsága is csökken.

Forrás: Mio – Double Decker Communications
  1. A türelem rózsát terem…

És biztonságos célba érést is. Attól senki sem fog gyorsabban menni vagy jobban vezetni, mert mi a volán mögött idegeskedünk. Az autóban saját vezetési stílusunkra lehetünk ráhatással, ezért erre kell koncentrálni. Megfelelő sebességgel, a szabályok betartásával és kellő odafigyeléssel minimalizálhatjuk a balesetek esélyét.

+1. Ha mégis megtörtént a baj

Az egyik legelső kérdés, ami egy baleset láttán külső szemlélőként is felmerül bennünk az, hogy ki volt a hibás? Pontos és objektív választ kizárólag a technológia tud adni, ezért is érdemes beszerezni egy fedélzeti kamerát. A MiVue™ eszközök beépített gyorsulásérzékelője eltárolja a kiváló képminőségű felvételeket, a GPS nyomkövető pedig minden felvételen rögzíti a hely és a sebesség adatokat, így mindig pontos információink lesznek a történtekről.

További információ a MiVue menetrögzítő kamerákról a Mio Magyarország weboldalán, a https://www.mio.com/hu_hu/ oldalon található. A MiVue menetrögzítő kamerák felszereltségtől függően 19.000 és 80.000 Ft között kaphatók webshopokban és több elektronikai áruházban, de érdemes figyelni az akciókat.

Forrás: Mio – Double Decker Communications

 

(Ezt a cikket 96 alkalommal tekintették meg.)