Hírek Külföld

Konzuli tájékoztató a korona vírus miatt elrendelt észak-olaszországi karanténról

Az észak-olaszországi koronavírus járvány miatt a területre utazni szándékozóknak az alábbiakra hívja fel a figyelmét a Konzuli Szolgálat.

Illusztráció – Forrás: Pixabay – Arek Socha képe a Pixabay -en.

Az olasz kormányülés és a venetói valamint a lombardiai tartományi elnök döntése alapján az észak-olaszországi régiók fertőzött településein (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano és Venetóban Vò Euganeo) a rendőrség által kontrollált, katonai kényszerintézkedést is lehetővé tevő karantént vezettek be a járvány megfékezése érdekében. Ezekre a településekre sem bemenni sem onnan kijönni nem lehet. Tekintettel a járvány továbbterjedésének lehetőségére, ezeket az intézkedéseket bármikor a járvány súlyosbodása esetén más régiókban, más településeken is bevezethetik.

Erre tekintettel a Konzuli Szolgálat azt javasolja, hogy halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják. Aki egy újabb karantén kialakításakor az adott településen van, az nem hagyhatja el semmilyen indokkal a karantént annak feloldásáig.

A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus is a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

A megadott telefonszámok kizárólag segítségnyújtás céljából kerültek aktiválásra, azokon általános tájékoztatás, sajtómegkeresések fogadása, egyéb konzuli ügyekben nyújtandó tájékoztatás nem elérhető. Kérjük szíves megértésüket!

Részletek a koronavírusról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. 

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Más országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >> 

További részletek az olaszországi karanténról a Konzuli Szolgálat oldalán olvashatók.

A Konzuli Szolgálat oldalán a koronavírussal kapcsolatos további információk is olvashatók!

Forrás: Konzuli Szolgálat

 

(Ezt a cikket 470 alkalommal tekintették meg.)