TÉLI GUMI KOMMANDÓ NYÍREGYHÁZÁN

A tapasztalatok szerint még mindig akadnak olyan felelőtlen járművezetők, akik nem cserélték le a gépkocsijuk nyári gumiabroncsait télire.

A kommandósok tréfát nem ismerve, határozottan léptek fel a veszélyes abroncsokkal szemben. – Forrás: Police.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén először hirdette meg a Téli gumi kommandó elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát. Az akció célja az volt, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a járművezetők figyelmét a megfelelő gumiabroncsok fontosságára. Ugyan még számíthatunk 10 Celsius fok feletti hőmérsékletre, azonban hamarosan újra lehűlhet a hőmérséklet 7 Celsius fok alá, ezért kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsra.

A közlekedésbiztonsági kampány keretén belül 2019. december 18-án a Nyír Pláza bevásárlóközpont parkolójában került sor egy nem klasszikusnak mondható rendőri ellenőrzésre, melynek során Szikszai Tihamér r. alezredes, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán Közterületi Támogató Alosztály kommandósaival közösen szemrevételezte a parkoló gépjárművek gumiabroncsainak állapotát. Az akció ideje alatt összesen 75 jármű 300 gumiabroncsát ellenőrizték le, melyek közül 13 gépjárműre volt még mindig nyári gumiabroncs felszerelve. 5 évnél idősebb gumiabroncsot 16 gépjármű esetében tapasztaltak a rendőrök.

A demonstratív jelenlét ideje alatt a rendőrök találtak egy olyan gépjárművet, amelynek a gumiabroncsában egy nagy csavar volt. A járművet vezető hölgynek felhívták a figyelmét, hogy a gumiabroncs bármikor leengedhet, ha a csavar kiesik belőle, így az azzal való további közlekedés rendkívül balesetveszélyes. A hölgy azonnal segítségül hívta a férjét, aki gondoskodott a sérült gumi kicseréléséről. Azok a járművezetők, akik a helyszíni ellenőrzés során jelen voltak, közlekedésbiztonsági szóróanyagot és hasznos ajándéktárgyakat vehettek át az egyenruhásoktól.

Ismételten felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy a nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik, ezért kérjük, hogy aki eddig még nem tette meg, az haladéktalanul gondoskodjon a nyári gumiabroncsainak télire történő cseréjéről! Ne feledjék, az utak biztonságáért és a balesetek elkerüléséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetik azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve vesznek részt a közúti közlekedésben.

 … hogy mindenki hazaérjen!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás és további fotó: Police.hu