Baleset-megelőzés Hírek

Éles látással a biztonságos vezetésért

Az információk 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk, és ezért a biztonságos autós közlekedés egyik legfőbb feltétele, hogy a vezetőnek kifogástalan legyen a látása. Vezetés közben rengeteg dologra kell figyelni és az olyan külső hatások, mint a köd, eső vagy vakító napsütés még inkább szükségessé teszik az éles látást. A Látás Világnapjához kapcsolódva a Europcar Autókölcsönző a sofőrök figyelmét hívja fel a megfelelő látás fontosságára.

Forrás: Well PR Kft.

A jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatot 50 éves kor alatt 10 évente kell megújítani – 50 és 60 év között 5 évente, 60 év felett 2 évente –, de ettől függetlenül szemvizsgálatra évente egyszer minden sofőrnek ajánlott lenne elmennie. A legtöbb látászavar, ha időben felismerik, könnyen korrigálható. Összegyűjtöttük azokat a látáshoz kapcsolódó tényezőket, amik elengedhetetlenek a biztonságos vezetéshez:

  • Szemüveggel vagy anélkül az egyik legfontosabb tényező a tökéletes és éles távolra látás. Vezetés közben másodpercek alatt kell meghoznunk döntéseket, és ha nem látunk megfelelően, nem tudjuk jól felmérni a szituációt és ez könnyen balesethez is vezethet.
  • Előzésnél, sávváltásnál, parkolásnál elengedhetetlen, hogy a szem mélységérzékelése és a térlátás kifogástalan legyen. A gyenge térlátás nem tesz egy sofőrt alkalmatlan vezetővé, ilyen esetben még sűrűbben kell használni a tükröket és fontos gyakrabban oldalra fordulni.
  • A színvakság nem zavaró a vezetésnél, mert a közlekedési lámpákat meg lehet tanulni. Inkább a farkasvakság nehezítheti meg szürkületben a vezetést. Aki ilyenkor nem biztos a látásában, inkább induljon el egy kicsit később, vagy ha van rá mód, kérjen meg valakit, hogy vezessen.
  • Az őszi-téli hónapokban gyakrabban jelentkezhet szemszárazság, amit a fűtés okozhat, és ilyenkor elkezd könnyezni a szemünk. Állítsuk át a fúvófejeket, hogy ne közvetlenül a szemünkre fújja a levegőt, és ha szükséges, használjunk szemcseppet.
  • A zöldhályog jelentősen ronthatja a látást, ami hatással van a vezetésre is. Ilyenkor rosszabbul látunk a sötétben, érzékenyebbek vagyunk a fényszórókra és csökken a látószögünk is.
  • Hosszabb távnál felmerülhet szemfáradtság is, ilyenkor érdemes gyakrabban megállni egy kis pihenőre.

A vezetésnél a tökéletes látáson kívül a jó láthatóságra is ügyelni kell. Törekedjünk arra, hogy ha nem is mosatjuk le az egész autót, a fényszórókat és a helyzetjelzőket mindig tisztítsuk le. Törekedjünk a fényszórók optimális beállítására, továbbá a reflektort és a ködlámpákat csak indokolt esetben az előírásoknak megfelelően használjuk.

Forrás és fotók: Well PR Kft.

 

(Ezt a cikket 69 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock