Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

Két tisztán elektromos hajtásrendszerű nyergesvontatót adott át a DAF Trucks Németországban a Contargo társaságnak, amely a vezető nemzetközi Rhenus Group teljes tulajdonú leányvállalata. A VDL elektromos hajtástechnikájával szerelt DAF CF Electric modellek a német Alsó-Rajna-régió belső szárazföldi termináljai körüli konténerszállításban dolgoznak majd. A Contargo által átvett két tehergépkocsi az első két Németországban üzembe helyezett DAF CF Electric, egyben a széleskörű közúti tesztprogram hatodik és hetedik járműve.

Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

A két CF Electric kulcsát Richard Zink, a DAF Trucks igazgatótanácsának az értékesítés és a marketing területeiért felelős tagja adta át Michael Viefersnek, a Rhenus Group igazgatótanácsi tagjának. A Rhenus Group globális logisztikai szolgáltatóként a szerződéses raktárlogisztika (Contract Logistics), a szállítmányozási logisztika (Freight Logistics) és a kikötői logisztika (Port Logistics) szakterületeire szakosodott, forgalma eléri a 4,8 milliárd eurót, s világszerte több mint 610 helyszínen mintegy 29 ezer dolgozót foglalkoztat. A két CF Electric a Rhenus Group teljes tulajdonú leányvállalata, a belső szárazföldi trimodális konténerspecialista Contargo flottáját bővíti, amely éves szinten összesen mintegy kétmillió konténert kezel.

Elektromos teherautók a nagyvárosi régiókba

„Egyértelmű, hogy a szállítmányozási iparág alapvető átalakuláson megy keresztül” – hangsúlyozta Richard Zink. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy támogathatjuk a Contargo ’Take the better route’ küldetését, két DAF CF Electric modellel segítve a Contargo sikerét. E tehergépkocsik valóban ’a jobb utat’ képviselik, amint az elektromos teherautók Európa-szerte mind több nagyvárosi régióban válnak alapvető elvárássá a jövőben.” Richard Zink így folytatta: „Nagy öröm, hogy olyan nagynevű vállalatokkal együttműködésben bővíthetjük tovább az elektromos tehergépkocsikról szerzett tapasztalatainkat, mint a Rhenus. A technikáról és az üzemeltetésről ily módon gyűjtött adatokat sorozatgyártású modelljeinkhez használhatjuk majd fel, így biztosítva, hogy maradéktalanul megfeleljenek a piac igényeinek.”

„Fontos lépés a szénmentesítés felé”

„Büszkeséggel tölt el minket, hogy az elsők között vehetjük használatba ezen úttörő DAF vontatókat” – emelte ki Jürgen Albersmann, a Contargo ügyvezető igazgatója. „Egyik fő célunk, hogy 2050-re szénmentesítsük tevékenységünket. E teherautók fontos lépést jelentenek ezen ambiciózus célkitűzésünk megvalósítása felé.

Helyi konténer-kiszállítás

A DAF CF Electric teherautók telephelye Duisburgban lesz és a Contargo hagyományos járművekből álló flottájának részeként a helyi konténer-kiszállításban dolgoznak majd. A járművek menedzsmentjét a Contargo szolgáltatójaként működő Rhenus Trucking látja el.

A DAF CF Electric

A DAF CF Electric a nagyvárosi régiók 37 tonna szerelvény-össztömegig terjedő közúti fuvarozására – ahol egy- vagy kéttengelyes félpótkocsik használatosak – kifejlesztett, 4×2 hajtásképletű nyergesvontató. A 2018-as „Nemzetközi Év Teherautója” („International Truck of the Year 2018”) díjjal kitüntetett DAF CF sorozat műszaki alapjaira épül, s tisztán elektromos hajtásáról a VDL E-Power technikája gondoskodik. Ezen intelligens hajtásrendszer központi eleme a 210 kW teljesítményű elektromos motor, amit jelenleg 170 kWh összkapacitású lítiumion-akkumulátorblokk lát el energiával. A DAF CF Electric hatótávolsága terheléstől függően mintegy 100 kilométer, ami kiválóan alkalmassá teszi a nagyvárosi régiók nagy volumenű fuvarozására. Az akkumulátorok 30 perces gyorstöltési funkcióval is rendelkeznek, teljes feltöltésük pedig mindössze másfél órát vesz igénybe.

Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

 

(Ezt a cikket 103 alkalommal tekintették meg.)